Kongres tvrdi da se Rusija angažirala u informacijskom ratu protiv Zapada

Rusija se deset godina agresivno angažirala u informacijskom ratu protiv Zapada, stoji u klasificiranom izvješću Kongresa objavljenom u petak o istrazi o uplitanju Moskve u američke predsjedničke izbore 2016.

Izvješće odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma Kongresa, objavljeno nakon što je republikanska većina izglasala prekid istrage, nije našlo dokaza da su poslovi predsjednika Donalda Trumpa sklopljeni prije izbora bili osnova za dosluh s Rusijom tijekom kampanje.

Demokratska manjina odbacuje zaključak kako nema dokaza o sprezi Trumpove kampanje i Kremlja.

“Republikanci u odboru su, tijekom cijele istrage, odlučili da neće ozbiljno istražiti dokaze te sprege”, rekao je demokratski član odbora Adam Schiff.

U izvješću se proziva FBI što nije “na odgovarajući način” obavijestio žrtve ruskog hakiranja, uključujući Nacionalni odbor Demokratske stranke.

Kritizira se i Trumpova kampanja zbog veza s WikiLeaksom koji je objavio dokumente za koje se vjeruje da ih je Rusija hakirala.

Rusija uporno odbacuje optužbe američkih tajnih službi da se upitala u izbore, a i Trump niječe da je njegova kampanja bila u ikakvom dosluhu s Moskvom.

Istrage posebnog istražitelja Roberta Muellera i drugih kongresnih odbora još uvijek su otvorene. (Hina)