Kongres potvrdio Bidena, Trump se konačno povukao

Nekoliko sati nakon neviđenih scena nasilja na Kapitolu, američki Kongres potvrdio je Joea Bidena za budućeg američkog predsjednika što je konačno potaknulo Donalda Trumpa na priznanje da odlazi iz Bijele kuće.

Američki Kongres u četvrtak je potvrdio pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima i objavio da stupa na dužnost 20. siječnja.

Nakon što je završena višesatna rasprava i odbačeni republikanski prigovori na rezultate glasanja u saveznoj državi Pennsylvaniji Kongres je potvrdio rezultate glasova izbornog kolegija u preostalih 12 saveznih država na koje nije bilo prigovora. Time je potvrđeno da je Biden osvojio 306 elektorskih glasova i pobijedio na izborima.

Američki predsjednik Donald Trump je potom prvi put priznao da mu je mandat završen i obećao je uredan prijenos vlasti.

“Iako se kompletno ne slažem s rezultatima izbora i činjenice su na mojoj strani, bit će uredna tranzicija vlasti 20. siječnja”, objavio je u priopćenju.

“Iako je to kraj moga mandata, najboljeg prvog mandata u američkoj povijesti, to je tek početak borbe da Amerika ponovo postane velika”, poručio je Trump, koji je dan prije nahuškao svoje pristaše da upadu u zgradu Kongresa i ondje izazovu metež i nasilje s četiri ljudske žrtve.