Kongo protjerao veleposlanika EU-a zbog nametanja sankcija uoči izbora

Kongo je protjerao veleposlanika Europske unije nakon što je EU ponovno nametnuo sankcije vladinim dužnosnicima, među kojima je i predsjednički kandidat vladajuće stranke.

Ministar vanjskih poslova Konga Leonard She Okitundu objavio je na konferenciji za medije kasno u četvrtak da veleposlanik Bart Ouvry ima 48 sati da napusti državu.

Ovaj potez vlasti dolazi u trenutku sve veće napetosti koja se osjeća u zemlji uoči održavanja dugo odgađanih izbora u nedjelju, za koje dio opozicije tvrdi da su namješteni u korist vladajuće stranke.

EU je najavila ponovno uvođenje sankcija ranije ovoga mjeseca, a jedan od sankcioniranih je i Emmanuel Ramazani Shadary, kandidat vladajuće stranke i dugogodišnji saveznik sadašnjeg predsjednika Josepha Kabila.

Pored Shadaryja, na popisu sankcioniranih našlo se 13 drugih kongoanskih dužnosnika. Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu ulaska u EU.

Shadary se u predsjedničkoj utrci nadmeće s dvojicom kandidata podijeljene oporbe, Felixom Tshisekedijem i Martinom Fayuluom.

(Hina)