Konferencija “Sigurnost gradova”

Izvor: MUP

O sigurnosti hrvatskih gradova govorilo se danas, 28. lipnja 2018., na konferenciji u hotelu Antunović, na kojoj je sudjelovao ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, državna tajnica Terezija Gras, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnici policijskih uprava i ostali suradnici ministra.

Organizator ovog svečanog skupa je Udruga gradova u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Konferencija je okupila veliki broj uzvanika iz svih krajeva Hrvatske, od gradonačelnika, dogradonačelnika te ostalih dionika koji brinu za sigurnost hrvatskih gradova i njenih stanovnika, ali i turista koji dolaze i borave u Hrvatskoj.

Uzvanicima se uvodnim govorom obratio ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, koji je tom prigodom naglasio kako je sigurnost građana Hrvatske jedan od preduvjeta opstojnosti države u svim njezinim funkcijama.

„Iz sigurnosti proizlazi sva ostala dobrobit i prosperitet građana čime se ocjenjuje razina kvalitete i uspješnosti države, demokratskog, političkog sustava i stabilnog društva. Poseban se naglasak stavlja na zaštitu javnih prostora s ciljem prevencije i otežavanja svih onih koji nastoje djelovati protupravno. Rizik od terorističkih napada se nikada neće moći potpuno otkloniti, stoga je potrebno preventivno i maksimalno suziti prostor za pripremu i provedbu kaznenih djela“, istaknuo je ministar Božinović.

Ministar je ujedno naglasio i činjenicu kako je Republika Hrvatska prepoznata kao sigurna turistička destinacija, a to se manifestira kroz svakodnevne napore i predan rad policije, ali i drugih službi koje svojim aktivnim djelovanjem pridonose brizi i očuvanju mira i sigurnosti.

Na današnjem svečanom skupu ministar Božinović iskoristio je priliku kako bi pozvao sve gradonačelnike da Ravnateljstvu policije dostave prijedloge do kraja devetog mjeseca ove godine, koji se odnose na zaštitu javnih prostora te zatraže stručnu pomoć u izradi tehničkih specifikacija sredstava kojima planiraju ojačati zaštitu javnih prostora, a time će se doprinijeti i podizanju osjećaja sigurnosti kod lokalnog stanovništva.

Ministar Božinović naglasio je kako Ministarstvo unutarnjih poslova intenzivno radi na sigurnijem okružju kroz prevenciju i rješavanje lokalnih sigurnosnih pojava pri čemu je prepoznata važnost suradnje s lokalnom zajednicom.

Približavanjem turističke sezone svjesni smo činjenica kako policija u sinergiji s gradovima Republike Hrvatske i njihovim čelnicima, mora ulagati dodatne napore i trud da turisti mogu sigurno boraviti na hrvatskim turističkim destinacijama.

Ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović tijekom govora istaknuo je i činjenicu da je Europska komisija za ovu godinu predvidjela novu financijsku omotnicu za sigurnost gradova u Europskoj uniji. Stoga se svim gradovima i općinama želi učiniti prezentnim da se na vrijeme pripreme za izradu projekata, a koji projekti trebaju biti od važnosti za sigurnost naših gradova. Ministar je lokalnim zajednicama ponudio i stručnu pomoć Ministarstva unutarnjih poslova, a s ciljem realizacije tih projekata.

Ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da Republika Hrvatska kao turistička zemlja mora voditi brigu o sigurnosti kako svojih građana, tako i turista koji posjećuju našu domovinu. Uspostava sustava domovinske sigurnosti upravo predviđa ovakvu suradnju gradova i državnih institucija.

Predsjednik Udruge građana Željko Turk u svom je obraćanju pozvao na suradnju policije s lokalnom zajednicom kako bi se sinergijskim djelovanjem ostvarilo sigurnije okruženje za građane.

Pored svečanog uvodnog djela konferencije Sigurnost gradova, održan je i kvalitetan stručni panel na temu suradnje lokalne samouprave i policije s posebnim naglaskom na mogućnost daljnjeg razvoja suradnje.

U stručnom panelu sudjelovala je državna tajnica Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović te načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, koji je ujedno i koordinator u pružanju stručne pomoći u realizaciji projektnih prijedloga na ovu temu. (MUP)