Konferencija: 20-ak posto osoba s Down sindromom u redovnom obrazovanju

Foto HINA/ Dario GRZELJ

U Hrvatskoj je oko 1700 osoba s Down sindromom, 50 posto ih je u dobi do 19 godina, a svega 20-ak posto uključeno je u redovni sustav obrazovanja, rečeno je u srijedu na konferenciji o integraciji djece i mladih s Down sindromom, s koje je poručeno da će Vlada zakonski i financijski pomoći njihovoj punoj integraciji u društvo.

Konferenciju je organizirala Hrvatska zajednica za Down sindrom u povodu 10. godišnjice integracije djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav Republike Hrvatske.

U proteklih 10 godina učinjeno je mnogo na integraciji te djece, ali ima još mnogo prostora za djelovanje kako bi se Hrvatska približila dobroj praksi zapadnoeuropskih zemalja, poput Italije, u kojoj 20 posto osoba s Down sindromom ima radnu knjižicu, istaknula je predsjednica Zajednice Dinka Vuković na otvorenju konferencije. Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, uz goste iz Slovenije i BiH, predstavnike udruga, roditelje i djecu s Down sindromom.

“Obrazovanje u našoj zemlji mora biti svima dostupno pod jednakim uvjetima i tome ćemo prilagoditi sustav”, poručio je premijer.

S obzirom na opredijeljenost Vlade da u prvi plan stavi brigu o čovjeku i njegovim potrebama, a osobito najranjivijih skupina u društvu, Plenković je istaknuo da će njegova Vlada izraditi zakonski okvir i osigurati financijska sredstva za jednakost u društvu i obrazovanju.

Osobni asistenti ove su godine osigurani za 1488 korisnika, 483 djeteta s Down sindromom uključeno je u redovni obrazovni sustav uz individualne programe, a ostali pohađaju posebne programe u centrima za odgoj i obrazovanje.

“To je prostor u kojemu možemo ostvariti dodatni iskorak. Želimo zajednički djelovati s roditeljima, a politička spremnost za to na razini Vlade je jasna”, istaknuo je premijer.

Podsjetio je i kako je prigodom donošenja uredbe o metodologiji vještačenja priznato 100 posto tjelesnog oštećenja za sve osobe s Down sindromom. Najavio je kako se izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi planira omogućiti zaposlenim osobama s invaliditetom ostvarivanje osobne invalidnine, tako da im se plaća više neće obračunavati u prihod prilikom utvrđivanja uvjeta za ostvarivanje osobne invalidnine.
Hina