Koncesionari: Sustav koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti brane lobiji koji od toga imaju koristi

Konferencija za medije Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite reagirala je u ponedjeljak na medijsku hajku protiv uvođenja privatnih ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prozvavši sindikate da namjerno plaše i dezinformiraju javnost kako bi zaštitili interese pojedinih lobija povezanih s domovima zdravlja i lokalnim zajednicama, koji od sadašnjeg sustava koncesija imaju najviše koristi.

Za pacijente se neće ništa promijeniti, a bune se političke strukture koje imaju korist od sadašnjeg stanja, poručili su koncesionari s konferencije za novinare koju su sazvali nakon što su Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata apelirali na Ministarstvo zdravstva i Vladu da odustanu od privatizacije primarne zdravstvene zaštite, a građane pozvali na otpor donošenju zakona koji će, kako tvrde, ugroziti dostupnost zdravstvene zaštite.

Prijedlogom zakona zdravstvenoj zaštiti, o kojemu javna rasprava traje do 4. svibnja, ni na koji se način ne mijenja košarica usluga za osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), poručuju koncesionari.

Košarica usluga, kažu, bit će tema izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji će se mijenjati nakon Zakona o zdravstvenoj zaštiti. O tome će, ističu, odlučivati politika i HZZO, a ne liječnici.

Plašenje pacijenata “amerikanizacijom i stomatologizacijom” nema nikakve osnove, time se zlonamjerno manipulira javnošću, poručuje predsjednica udruge Josipa Rodić.

“Proglasili su nas tajkunima, a jako bismo voljeli vidjeti kolike su plaće sindikalnih čelnika i ravnatelja domova zdravlja, pa da vidimo tko je tajkun”, rekla je Rodić.

Osiguranicima se ništa ne mijenja, samo se liječnicima u primarnoj zaštiti mijenja pravni status. S izmjenama koje donosi novi zakon sustav zdravstvene zaštite postaje jeftiniji, a smanjuje se administracija i skraćuju liste čekanja jer će veći dio usluga obavljati liječnici u primarnoj, ističu koncesionari.

Ministarstvo zdravstva uputilo je u javno savjetovanje Prijedlog zakona zdravstvenoj zaštiti, a među glavnim promjenama su ukidanje dosadašnjeg sustava koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i uvođenje sustava privatnih ordinacija, kao i obveza posebnog dežurstva vikendom i blagdanima u ordinacijama obiteljske medicine, predškolske i dentalne medicine.