Konačna odluka Suda: Zdravko Mamić ostaje u BiH

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj, koja traži njegovo izručenje na temelju tjeralice Županijskog suda u Osijeku, nakon što je nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora.

Tu odluku Žalbenog odjela Suda BiH Dnevnom Avazu potvrdila je tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiljčić.

Ranije ovog mjeseca Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je zaključak kojim je utvrđeno kako ne postoje zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj na temelju presude kojom je pred Županijskim sudom u Osijeku osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novaca iz “Dinama”.

“Izvanraspravno vijeće Suda BiH uvažilo je mišljenje sutkinje za prethodni postupak Suda BiH i donijelo rješenje kojim je utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića u Hrvatsku. Sukladno članku 45. stavak 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima 19. srpnja 2018. godine cijeli spis je dostavljen vijeću Prizivnog odjela Suda BiH na konačnu odluku”, stojalo je u pisanom očitovanju suda.

Na ročištu održanom ranije ovog tjedna zastupnica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiočić konstatirala je kako Mamić ne može biti izručen s obzirom da je međudržavni sporazum o izručenju između BiH i Hrvatske potpisan u studenom 2012. godine a kaznena djela za koja je on osuđen počinjena su prije tog razdoblja te bi izručenje u njegovu slučaju značilo retroaktivnu primjenu tog ugovora, što nije dopušteno.