Komemoracijom na Ljubovu obilježena 28. obljetnica Oluje

Izvor: LO

Kod spomenika „Pobjednik“ na planinskom predjelu Ljubovo okupilo se danas više stotina članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici brojnih braniteljskih udruga, predstavnici izvršne vlasti i jedinica lokalne samouprave. Na današnji dan je prije 28 godina započela osloboditeljska Vojno-redarstvena operacija „Oluja“, a u prvim danima ove operacije na širem području Ljubova poginulo je 66 hrvatskih branitelja. Njima u čas podignut je spomenik pod nazivom s uklesanim imenima svih koji su ovdje poginuli za slobodnu Hrvatsku.

Riječi molitve na komemoraciji predvodio je policijski kapelan Ivan Borić iz Siska, uz mons. Milu Čančara, koreničkog župnika. Nazočne je vrlo emotivnim porukama pozdravio ministar Hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved.

-Prije 28 godina ovdje na Ljubovu slomili smo neprijatelja i omogućili našim ljudima povratak u svoje domove. Svake godine se u velikom broju okupljamo oko spomenika „Pobjednik“ kako bismo dostojanstveno obilježili Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja . Odajemo počast hrabrim hrvatskim braniteljima koji su pali upravo na ovome području i šire. Zato i sami naziv „Pobjednik“ predstavlja hrvatskog branitelja koji dostojanstveno brani svoju zemlju i podiže hrvatski barjak na zemlju natopljenu krvlju.

Hrvatski branitelji su u povijesti zapisani kao pobjednici. Četiri godine velikosrpske agresije pune smrti, razaranjima i strepnji ojačali su našu hrvatsku vojsku i policiju koji su od našeg zapovjednika i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana dobili zadaću da okončaju okupaciju Hrvatske. Mi smo oslobodili sva okupirana područja i svojem narodu podarili slobodu. Domovinski rat bio je prekretnica u našim životima. Mi smo imali malo oružja, ali smo bili osnaženi ljubavlju i ponosom, s osobinama koje naš neprijatelj nikada nije imao. Mi smo za razliku od naših neprijatelja znali za što i za koga se borimo, istaknuo je ministar Tomo Medved.

Danas je na Ljubovu položen najveći broj vijenaca za poginule hrvatske branitelje, gledajući unatrag nekoliko godina. Osim ministra Tome Medveda, u ime ministra obrane Marija Banožića vijenac je položio njegov izaslanik Nikola Vujnović, voditelj Područnog ureda za poslove obrane Rijeka, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, državni tajnik Sanjin Rukavina, župan ličko-senjski Ernest Petry i zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, izaslanstvo Primorsko-goranske županije, izaslanstvo Grada Gospića predvođeno gradonačelnikom Karlom Starčevićem, izaslanstva brojnih udruga, gradova Novalje i Raba, kao općina Karlobag, Udbina i Brinje.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća o komemoraciji i Oluji“ izjavu je dao župan  ličko-senjski Ernest Petry.

-Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, koji obilježavamo 5. kolovoza kao dan sjete na pobjedonosnu Vojno-redarstvenu operaciju “Oluja”, osobno za mene je vrijeme sjećanja i iskrenog pijeteta prema hrvatskim braniteljima koji više nisu među nama, sjete na te velike i hrabre ljude koji su svoje živote utkali u višestoljetni san o neovisnoj i slobodnoj Hrvatskoj državi. Svi smo ponosni što imamo slobodnu državu, ali se velika žrtva i visoka cijena kojom je ta sloboda plaćena nikada ne smiju zaboraviti, uslijed čega su ti dani, dani ponosa i slave, ujedno i dani tuge za vojnim i civilnim žrtvama koje je Hrvatska morala platiti da bi postala neovisna i slobodna država, istaknuo je župan ličko-senjski Ernest Petry.

L. O.