Komemoracija za civile stradale u Baćinu

U Baćinu pokraj Hrvatske Dubice prije 32 godine pripadnici srpskih paravojnih formacija počinili su jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu. 

Vijence su položili i svijeće zapalili kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića župan Sisačko moslavački Ivan Celjak, kao zaslanik Predsjednika RH  brigadir Robert Suntešić, te kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović.
Počast je žrtvama zločina odao i međimurski župan Matija Posavec.
Ova tužna obljetnica, sjećanje na žrtve bezumlja i pokušaja zatiranja hrvatskog naroda u Pounju, okupila je uz stanovnike Baćina, djecu OŠ „Ivo Kozarčanin“ Hrvatska Dubica, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnike policije i jedinica lokalne samouprave.
Uz obalu rijeke Une, nakon što su ih autobusom tamo doveli iz okolnih mjesta, ubili su 56 civila, uglavnom starijih i nemoćnih osoba. Tijela stradalih ekshumirana su 1997. godine.
Nakon Ovčare, masovna grobnica u Baćinu druga je po broju žrtava iz Domovinskog rata. Za nekim stradalima još se traga, a devet osoba ekshumiranih iz masovne grobnice još nije identificirano.

– Pouzdano se zna da je u autobusu bilo ukupno 74 osobe. Samo 4 kilometra od doma u Dubici autobus su zaustavili pripadnici paravojnih formacija SAO Krajine. Istjerali su ljude iz autobusa i na mjestu zvanom Skelište između rijeke Une i ceste, brutalno ih strijeljali, rekla je Ružica Karagić, načelnica općine Hrvatska Dubica.

– Nije nitko odgovarao za ovaj zločin i to je jako žalosno. Ne mogu vam pričati, jako mi je teško jer mi je tata poginuli branitelj i nestao, nema ga. Nismo ga našli još. Bilo bi dobro da ti naši susjedi zatraže oprost za ovo sve što su uradili. Jako je teško, kazala je Božana iz Dubice.

„Temelj naše domovine je Domovinski rat. Hrvatski branitelji su u taj temelj ugradili sebe za vječnost, a najčvršći dio tog temelja čine poginuli i ubijeni hrvatski branitelji i civili iz Domovinskog rata. Danas, 28 godina nakon završetka Domovinskog rata, stojimo ovdje u Baćinu, ponizni, s osobitim poštovanjem prema hrvatskim braniteljima i civilima,“ rekao je u Baćinu izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.
0 seconds of 51 secondsVolume 90%