Komemoracija za 20 ubijenih Mađara u Dalj Planini u srpskoj agresiji 1991.

U organizaciji Demokratske zajednice Mađara Hrvatske u Dalj Planini kod Osijeka, u nedjelju je održana komemoracija u spomen na 20 Mađara iz tog mjesta, koje su velikosrpski agresori ubili u studenome i prosincu 1991., tijekom okupacije tog područja.

Dalj Planina je u sastavu naselja Dalja u erdutskoj općini.

Zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics rekao je da su tada srpske snage koje su okupirale ovaj dio Hrvatske, prevođene ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, poubijale ovdašnje mađarske civile samo iz razloga što nisu bili Srbi.

„Ta enormna krvna žrtva koju je mađarska zajednica podnijela ne samo ovdje, nego i u Vukovaru, dokaz je da smo uvijek znali na čijoj smo strani. Nažalost, platili smo to nezamislivom žrtvom, o čemu svjedoče prazne kuće u Dalj Planini zbog toga što su ovdje cijele obitelji istrijebljene od strane okupatora“, naglasio je Jankovics.

U spomen na žrtve, služena je misa zadušnica u crkvi Svetog Stjepana, nakon koje su položeni vijenci pod Spomenikom ubijenim civilima na katoličkom groblju.

Komemoraciji su, osim mještana Dalj Planine, nazočili još i predstavnici Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, te predstavnici Općine Erdut.