Komemoracija Trokut – Novska u spomen poginulim braniteljima na novljanskoj bojišnici

Pod pokroviteljstvom Grada Novske te Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije u nedjelju je na spomen obilježju Trokut, na novljanskom području održana komemoracija za 314 hrvatskih branitelja poginulih na zapadno-slavonskom ratištu u obrani od velikosrpske agresije tijekom Domovinskog rata.

Okupljene je pozdravio novljanski gradonačelnik Marin Piletić, a o oslobađajućoj akciji Orkan, kojom je prije 26 godina, 29. listopada 1991. Hrvatska vojska počela oslobađanje zapadne Slavonije, okupljenima je govorio brigadni general Rudi Stipčić, zapovjednik operativne grupe Posavina u čijem sastavu su se nalazile hrvatske postrojbe iz sjeverozapadnog područja Hrvatske.

“U operacijama Otkos, Papuk i Orkan oslobođeno je 70 posto okupiranih dijelova zapadne Slavonije i na ovim prostorima slomljen je banjalučki korpus JNA”, kazao je Stipčić.

Na jedinstvo i složnost, kakvo je hrvatski narod imao 1991. godine i u cijelom Domovinskom ratu, podsjetio je general zbora Josip Lucić, prvi zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi, naglasivši da je takvo jedinstvo i zajedništvo u Hrvatskoj potrebno i danas.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije istakao je da “ono zajedništvo, koje smo imali u teškom vremenu moramo imati i u miru. To dugujemo našim poginulim braniteljima”, dodao je.

Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića u svom govoru o Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske naglasio je kako je to bilo “vrijeme koje je zahtijevalo odlučnost, hrabrost, ali i vjeru. Naši suborci sve su to imali i zato su ispunili sve pa i onu najveću zadaću – slobodnu i neovisnu hrvatsku državu.”

Podsjetivši na dane i događaje koji su prethodili agresiji jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba na Republiku Hrvatske general Mladen Markač, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović rekao je da se poginule suborce ne smije zaboraviti.

“Ako bismo to učinili zaboravili bismo na povijest u kojoj je stvorena naša hrvatska domovina. Želimo da se prekine politika detuđmanizacije koja nam je donijela ideološke podjele, pomanjkanje domoljublja i ekonomsku krizu. Zato nam treba zajedništvo kako bismo ostvarili bolji život, a branitelji u tome žele biti aktivni čimbenik”, naglasio je general Markač.

Nakon svete mise predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće pred spomen obilježjem na Trokutu.

U ime predsjednice Republike vijenac je položio general Markač, a u ime premijera Plenkovića i ministra obrane Krstičevića vijenac je položio Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane. U ime Ministra hrvatskih branitelja vijenac je položio Nenad Križić. Uz braniteljske udruge vijence su položili i predstavnici županija pokrovitelja komemoracije, kao i izaslanstva Svete Nedjelje, Samobora, Zagreba, Dugog Sela , Ivanić Grada, Križevaca, Vrbovca, Bjelovara, Koprivnice i drugih sredina iz kojih su stigli branitelji da bi na novljanskom ratištu, zajedno s pripadnicima 125. brigade HV Novska pod zapovjedništvom operativne grupe Posavina, branili i obranili zapadnu Slavoniju, a potom u vojnoredarstvenoj operaciji Bljesak oslobodili okupirane dijelove zapadne Slavonije.
(Hina)