Povezite se

Vijesti

Komemoracija poginulim hrvatskim vojnicima Prvoga svjetskog rata u Ujsczie Jezuickie- Poljska

Objavljeno

-

Obilježavajući mjesta pijeteta hrvatskih postrojbi tijekom Prvoga svjetskog rata uz svesrdnu pomoć veleposlanstva RH  u Poljskoj, predstavnici HVIDR-e NZI-NZZ i vojni povjesničari sa hrvatske strane, u suradnji s domaćinom, poljskom općinom Greboszow održali su komemoraciju poginulim hrvatskim vojnicima sahranjenim na vojnom groblju u selu Ujsczie Jezuickie. Ovom je prilikom otkriven pano u znak sjećanja na poginule hrvatske vojnike tijekom 1915. godine, osobito 130 pripadnika 31. lovačke bojne iz Zagreba. Ujedno je pokrenuta inicijativa o uspostavi prijateljskih odnosa između Grada Dugog Sela i domaćina Općine Greboszow, sve u cilju stvaranja kulture sjećanja na velike žrtve Prvoga svjetskog rata. 

Komemoracija je počela svetom misom na kojoj se veleposlanik Tomislav Vidošević zahvalio svim sudionicima s poljske strane na svesrdnoj pomoći i radu kako bi se ovaj projekt doveo do kraja. Nakon toga, zaprežnim kočijama i konjima, sudionici komemoracije su u koloni preveženi do samoga groblja. Na groblju je održana komemoracija na kojoj su sudjelovali predstavnici gradova, općina, parlamenta, vojske, civilne zaštite i vatrogasci. Nakon toga otvoren je pano čime je zatvoren šestogodišnji rad na pronalaženju, obnovi i postavljanju novih spomenika i spomen ploča na sve masovne grobnice poginulih hrvatskih vojnika na istočnom bojištu – Galiciji (bojišnica od Poljske do Ukrajine).

Glavni pokretači ovih aktivnosti su dva umirovljena pukovnika Nikola Tominac zamjenik gradonačelnika Dugog Sela i Valentino Rajković koji su istražili ove ratne događaje i organizirali veliku logističku potporu od strane Ministarstva kulture, Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba i Hrvatske elektroprivrede da se ovo i još neka vojna groblja dostojno obilježe sa hrvatske strane. Svi prisutni hrvatski predstavnici bili su posebno ponosni što je orkestar poljske vojske izveo hrvatsku himnu i nakon sto godina odao počast hrvatskim vojnicima koji su sve to vrijeme bili zaboravljeni od matične države. Iznimno naporan višegodišnji rad hrvatske strane urodio je plodom. Obilježeno je mjesto hrvatskog pijeteta koje će u budućnosti biti mjesto okupljanja i evociranja na teška stradanja hrvatskih vojnika u Prvome svjetskom ratu. Svima je bilo žao što svečanom činu nisu bili prisutni hrvatski vojnici u sklopu mirovne misije u Poljskoj (ili Litvi) ali zbog Korona krize to nije bilo moguće organizirati.

Što se dogodilo prije stotinjak godina na mjestu Ujsczie Jezuickie?

Prošlo je više od stotinu godina od kada je iz gotovo svake hrvatske obitelji netko otišao u Prvi svjetski rat. Mnogi se nisu vratili, ostali su ležati na bojišnicama u dalekim zemljama, a da im se ni danas za grob ne zna. Brojne sudbine naših vojnika ostale su dio obiteljske intime, rijetko javno izrečene. Ovaj puta ćemo se prisjetiti 130 poginulih vojnika zagrebačke 31. lovačke bojne i njihovog groblja u selu Ujsczie Jezuickie u Južnoj Poljskoj u blizini grada Krakowa. Na tom su groblju ukupno sahranjena 352 poginula vojnika, među njima i 77 Rusa.

Početkom svibnja 1915. započela je velebna vojna napadna operacija Centralnih sila pod zapovjedništvom njemačkog generala von Mackenzena, zapovjednika njem. 11. armije – poznata u vojnoj povijesti kao Proboj kod Gorlica u južnoj Poljskoj – u kojoj su Centralne sile pod vodstvom Nijemaca uspjele odbaciti Ruse duboko na istok. Velika ratna drama počela se odvijati u rano jutro 2. svibnja. Njemačka 11. i desno krilo austrougarske 4. armije nakon teških borbi uspijevaju do 5. svibnja izbiti na rijeku Wisloka. U toj fazi napada uključuje se i Borojevićeva 3. armija u čijem su sastavu i dijelovi 96. karlovačke pješačke pukovnije. Nakon uspješnog proboja Mackenzenovih i Borojevićevih snaga te austro-ugarske 4. armije na glavnom pravcu napada pokreću se do tada statične snage na Karpatima u čijem je sastavu većina hrvatskih snaga. 

U tim događajima je zagrebačka 31. lovačka bojna (Feldjägerbataillon 31.) na području istočno od grada Krakova na ušću rijeke Dunajec u Vislu u sastavu 4. armije, odnosno, u Grupi podmaršala Stöger-Steinera. Kod sela Ujsczie Jezuickie je uređen vrlo važan mostobran preko kojega će se ubacivati svježe snage i logistika radi zaštite lijevog napadnog krila. U samom početku operacija lovačka bojna imala je vrlo teške i krvave borbe. Stöger-Steinerove snage najvećim dijelom bile su sastavljene od Landsturm snaga (hrv.: Pučki ustanak) koji su već od ranije stacionirane u tom području, a dijelom i od vojnika koji su kao ojačanja poslani iz sastava austrougarske 1. armije iz južne Poljske. Osim 31. lovačke bojne tu su se među ostalim zatekle i k.k. 25. Landsturm pješačka pukovnija iz moravskog grada Kromĕřiža i k.k. 16. Lanwehr pješačka pukovnija iz poljskog grada Krakowa koje će zajedno sa zagrebačkim „lovcima“ podnijeti najteži dio borbi i pretrpjeti velike gubitke. 

Zagrebački lovci će najintenzivnije borbe voditi tijekom 3. do 6. svibnja kada u sklopu postojećeg mostobrana prelaze rijeku Dunajec neposredno na njezinom ušću u rijeku Vislu. Za ruske snage ovo je bio vrlo važan položaj s kojeg su mogli bočno ugrožavati glavne austro-njemačke snage u proboju. Hrvatski lovci morali su na juriš zauzeti ruske položaje. Brojno nadmoćni protivnik, koji se nalazio u dobro utvrđenim položajima, morao se povući uz velike gubitke. Rusi su se ovdje dobro utvrdili na nasipima rijeka Visle i Dunajca sa 2500-3000 vojnika. U podne 3. svibnja poslani su dijelovi k.k. 25. Landsturm (pučko-ustaške) pješačke pukovnije i k.k. 16. Landwehr pješačka pukovnija koje je zaustavila ubitačna ruska puščana i strojopuščana paljba uz velike gubitke. U 14 sati hrvatski lovci dobivaju zapovijed da pod svaku cijenu izbace neprijatelja iz sela i da tu organiziraju polazne položaje za napredak prema sjeveru. Bojna je u to vrijeme imala sedam satnija koje su prije napada podijeljene u dvije napadne skupine. Prva skupina pod zapovjedništvom satnika Karla Parca krenula je u 16,30 sati i ubrzo se našla pod ubitačnim djelovanjem protivničke paljbe pretrpjevši velike gubitke. Satnik Parac je teško ranjen i od dobivenih ozljeda je umro u bolnici u Zagrebu 30. svibnja. Bez obzira na velike gubitke lovci napreduju i između 20,00 i 21,00 sat približili su se na svega 50-ak metara ispred neprijateljskih položaja gdje se ukopavaju i iz neposredne blizine se razvija žestoka puščana paljba. U rano jutro 4. svibnja pod zapovjedništvom pukovnika Eduarda Hospodarža nastupa nova skupina između nasipa Dunajca i Visle koja do 10,30 sati čisti prostor ispred sela sve do carinarnice, a od tu kreće u napad na selo. Tu su se našli na otvorenom terenu bez zaklona. Točno u 11,00 sati zapovjeđen je juriš nakon kojega uspijevaju ući u protivnički razmještaj gdje se razvija bliska borba bajunetama. Nakon dulje borbe Rusi su poraženi i izbačeni iz sela, a značajan broj njihovih vojnika je zarobljen. Zarobljeno je oko 1000 vojnika i 7 časnika, te oko 1400 pušaka. 

U znak priznanja zagrebačkim „lovcima“ zapovjednik divizije podmaršal Stöger-Steiner je odlikovao pripadnike bojne sa 24 srebrne medalje za hrabrost 1. razreda, 54 medalje 2. razreda i 74 brončane medalje. Preko 130 zagrebačkih „lovaca“ koji su pali u ovim borbama je sahranjeno na vojnom groblju u selu Ujsczie Jezuickie.  

 

Politika

Malenica najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije

Published

on

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u petak je, u povodu afere Janaf, ponovno istaknuo da je politika Vlade i HDZ-a stalna borba protiv korupcije te u tom pogledu najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije do 2030. godine.

“HDZ se jasno odlučio za borbu protiv korupcije i u tom dijelu Ministarstvo pravosuđa ide u izmjene zakonodavnih propisa i izradu Strategije borbe protiv korupcije 2021.-2030.”, istaknuo je Malenica u Gospiću upitan koliko afera Janaf može naštetiti HDZ-u.

Postojeća Strategija suzbijanja korupcije 2015.-2020. istječe potkraj ove godine.

Malenica je najavio da je u planu  i dodatno ojačavanje provedbe zakona o zaštiti zviždača te ukidanje imuniteta članovima Vlade za koruptivna kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti.

“Tako da se tu jako vidi opredjeljenje HDZ-a i Vlade što se tiče borbe protiv korupcije”, poručio je Malenica.

Istragu u aferi Janaf Uskok je u petak proširio na HDZ-ova gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića nakon što im je Sabor ukinuo imunitet s obzirom da su obojica i saborski zastupnici.

 

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Uhićenja dokaz Vladine aktivne politike i nulte tolerancije na korupciju

Published

on

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da su uhićenja u “aferi Janaf” dokaz Vladine aktivne politike, koja ima nultu toleranciju na korupciju, bez obzira na ime i prezime, dužnost ili stranku.

“Politika ove Vlade, mene osobno i HDZ-a jest da naša neovisna pravosudna tijela, Državno odvjetništvo, USKOK, PNUSKOK i policija su neovisni, nepristrani, samostalni u svojem radu, nitko im ne govori što da rade ili ne rade. To je osnovno načelo našeg funkcioniranja”, rekao je novinarima Plenković nakon sastanka sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina.

Ne postoji “magična kutija”, DORH i policija trebaju raditi svoj posao

Važno je da svi razumiju da ne postoji nekakva “magična kutija” pomoću koje bi netko moga znati što netko drugi radi, kazao je Plenković poručujući kako je jedini način, ako postoji opravdana sumnja u koruptivne radnje, da DORH i policija rade svoj posao.

“Ovo je najbolji dokaz aktivne politike koja ima nultu toleranciju na korupciju. Bez obzira na ime i prezime, dužnost, i stranku. Nemate drugi način, ovo je jedini pravi način. A ovakvi slučajevi će djelovati preventivno, to je cijeli smisao. Nema nikad umora od borbe protiv korupcije, baš nikada”, naglasio je premijer.

Ako se u pravnom procesu dokaže da je netko kriv, očekujemo da odgovara, istaknuo je Plenković i ustvrdio da su, bez obzira na uhićenje HDZ-ova zastupnika Dražena Barišića, Vlada i parlamentarna većina stabilni.

Na pitanje kako je gradonačelnik Požege Darko Puljašić završio na izbornoj listi, a već je u siječnju imao optužnicu pa mu je jučer također skinut saborski imunitet, Plenković je ustvrdio kako to nije problem.

“To nije problem zato što sve što je vezano za njega nije vezano za njegov saborski mandat. Ovdje se skidao imunitet samo zato jer je postao saborski zastupnik. On se, koliko sam shvatio, veseli sudskom postupku pa da dokaže da to što mu se stavlja na teret nije točno”, rekao je.

Na pitanje trebaju li gradonačelnici podnijeti ostavku zbog optužnica Plenković je odgovorio da ne trebaju ako su tek optuženi.

“Ako im se dokaže ili ako ne mogu obnašati svoju funkciju, onda svakako za to postoje zamjenici, da grad funkcionira”, kazao je.

Elektrocentar Petek nije veliki donator HDZ-a

Plenković je pritom opovrgnuo tvrdnje da je Elektrocentar Petek, tvrtka povezana s jučerašnjim uhićenjima, bila veliki donator HDZ-a.

“Pa i nije baš, prvo nisam nikad ni čuo za tu firmu, koliko sam vidio u mandatu mene kao predsjednika HDZ-a oni su donirali prije četiri godine 10.000 kuna, a provjerio sam – gospodin nije niti član HDZ-a”, ustvrdio je.

Također je odbacio spekulacije da je uhićeni direktor Janafa Dragan Kovačević navodno trebao biti smijenjen sa svoje pozicije još prije godinu dana, rekavši kako se izmišljaju takve priče radi ucjenjivanja.

“Mi živimo u svijetu pabirčenja, šuškanja. Malo sam pratio, jer su mi dali određene linkove, da vidim koje sve nebuloze možete čuti od saborskih zastupnika, klubova, osobito Domovinskog pokreta i Mosta, dviju stranaka koje su išle na parlamentarne izbore da bi nakon njih imali ucjenjivački kapacitet, jer to je bio jedini domet njihovih programa i stavova”, kazao je Plenković.

Oni su se sada pretvorili u “frustrirane ucjenjivače koji smišljaju teorije da je premijer nešto znao, ili da mu je netko nešto rekao”, dodao je.

“Sve te stvari treba otkloniti, policija i DORH rade svoj posao neovisno, a usto ovakve stvari rade tajno. Ako je nešto tajno, onda to nije javno, onda za to ne zna nitko osim ljudi koji se time bave, pa ni predsjednik Vlade”, naglasio je Plenković.

Sagledat će situaciju oko smjene Kovačevića

Na pitanje hoće li smijeniti optuženog Kovačevića odgovorio je kako će sagledati cijelu situaciju jer Janaf kotira na burzi, a država nije jedini vlasnik.

Na upit postoji li način ili sistem kontrole za ljude koji će zasjesti na rukovodeće pozicije ustvrdio je kako tako nešto ne postoji. “Nemate nikakvog načina da ovako nešto uočite, to je jednostavno nemoguće”, rekao je.

Što se tiče curenja informacija tijekom jučerašnjih uhićenja, Plenković kaže da treba utvrditi odakle izlaze informacije u ovakvim postupcima.

“Postoje tri mogućnosti – policija, DORH ili sud. Pa neka odgovore, bilo bi to u interesu i njihovog kredibiliteta”, poručio je premijer.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Split

Split: Prosvjed studenata Pravnog fakulteta

Published

on

Zbog uskrate izvanrednog ispitnog roka ali i brojnih drugih problema koji ih muče, u petak u podne studenti splitskog Pravnog fakulteta prosvjedovali su ispred zgrade fakulteta.

Traže smanjenje broja ECTS bodova potrebnih za upis više godine, snižavanje cjenika po predmetu koji se prenosi u višu godinu, a uz to traže da im od listopada budu organizirana online predavanja i online ispiti. Uz to, dodaju, najviše ih smeta niska razina prolaznost, a podsjećaju i kako taj fakultet kao sastavnica Sveučilišta jedini nije imao online ispite i predavanja.

Novinarima su kazali da im Uprava fakulteta još nije nadoknadila izvanredni rok iz travnja kojeg su propustili zbog pandemije koronavirusa, a jučer je završio ispitni rok.

Studentima je ovo već drugi prosvjed nakon onoga u srpnju, a poručili su i kako neće odustati sve dok ne ostvare svoja prava.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije