Komemoracija 78. godišnjice hrvatskim i bošnjačkim vojnicima poginulim u II. Svjetskom ratu

Na poziv Veleposlanstva RH u Francuskoj, zamjenice šefa misije i privremene otpravnice poslova Senke Burić, vojne izaslanice pukovnice Sandre Jonjić, gradonačelnika Villefranche de Rouergua Jeana-Sebastien Orcibala, u povodu 78. komemoracije predstavnik HVIDRA-e Valentino Rajković, predstavnik udruge oboljelih od PTSP-a Tihomir Treščec, predstavnik IPA-e Drago Umičević, predstavnik počasnog voda Bošnjaka Fahrudin Jašarević-Babo, zajedno sa predstavnicima Udruge Hrvata Occitanie u Francuskoj i ratnim veteranima Francuske, nazočili su obilježavanju događaj koji se dogodio prije 78.godina, kad su u noći sa 16. na 17. rujna 1943.godine, veći dio hrvatskih i bošnjački časnika, dočasnika i vojnika predvođeni glavnim vođama digli pobunu protiv nadređenih u Villefranche de Rouergue.

Naime osim što je to bila prva veća pobuna na području Francuske, pobuna pripadnika 13.SS opkoparske bojne i 20.opkoparske satnije 1.SS-ove dragovoljačke gorske pukovnije( ..koje su bile sastavljena od Hrvata i bošnjaka s bosansko –hercegovačkog područja i Grada Zagreba a djelovale su u sastavu „Hrvatske“-SS divizije..) je i prva zabilježena pobuna neke postrojbe u sastavu Waffen-SS-a. Sama pobuna i događaji oko nje se nisu odvijali kako je prvobitno planirano već su se odvijali dosta stihijski i mijenjali iz sata u sat, a izdajom određenih sudionika pobune i nagovorom većeg djela vojnika da odustanu od pobune kako bi sačuvali živote građana Villefranche de Rouergua je išla na ruku SS-postrojbama iz Rodeza koje su već bile opkolile grad i tijekom kratke borbe koje su se odvijale u sklopu grada Vilefranchea de Rouergoue i okolice zarobili preživjele hrvatske i bošnjačke vojnike. Nakon kraćeg vremena iste su streljali su na jednom brežuljku iznad Vilefranchea de Rouergue, na mjestu gdje se danas nalazi spomen park i spomenik „hrvatskih i bosanskih vojnika mučenika“.(Monument aux Croates)

Nakon komemoracije i polaganja vijenaca na Hrvatskom spomen obilježije u Villefrance de Rouergue gore navedena hrvatska delegacije zajedno sa gradonačelnikom Villefrancha de Rouegua i ratnim veteranima II. Svjetskog rata uputila se na obilazak grada i okolice, te na lokacije na kojima su 1943.stradavali hrvatski i bošnjački vojnici. Nakon obilaska organizirana je zajedničku večeru za sve sudionike događanja.