Povezite se

Gospodarstvo

Komadina: Nadam se da će stečaj u “3. maju” ponovno biti odgođen

Objavljeno

-

Primorsko- goranski župan Zlatko Komadina u ponedjeljak je izrazio nadu da će stečaj u “3. maju” ponovno biti odgođen te istaknuo kako bi resorno ministarstvo trebalo osigurati oko 20 milijuna kuna za radničke plaće, kako bi radnici mogli dočekati rješenje problema i novog strateškog partnera.

Ministarstvo treba osigurati novac za plaće u “3. maju”

“Vjerujem i nadam se da će se stečaj u ‘3. maju’ sutra opet odgoditi, jer se od zadnjeg puta okolnosti nisu posebno promijenile u smislu financijskih dubioza”, rekao je Komadina te ocijenio da je stanje u “3. maju” ipak nešto bolje, jer je dio ovrha skinut.

Nadam da, rekao je, da će prijedlog predsjednika Uprave ‘3. maja’ ići za odgodom i da će se privremeni stečajni upravitelj složit te dodao da će time ipak biti samo kupljeno vrijeme. 

“Ministarstvo mora osigurati 20-ak milijuna kuna za minimalni dio plaća, kako bi radnici mogli čekati rješenje strateškog partnera, jer više ne mogu bez plaća”, istaknuo je Komadina.

Prvo ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad brodogradilištem “3. maj” održano je 4. veljače, a novo je zakazano za 26. veljače.

Ako sudu bude dostavljena potvrda da je račun “3. maja” deblokiran, postupak će biti obustavljen.

Komadina o LNG-u: Ćorić je koristio argument sile, a ne silu argumenata

Govoreći o tribini o plutajućem LNG terminalu, koja je prošlog tjedna održana u Omišlju i na kojoj je sudjelovao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, Komadina je rekao da je “Ćorić koristio argument sile, a ne silu argumenata.“ 

“Ni jedan ozbiljan argument nije opovrgao, on ide silom protiv lokalne i regionalne samouprave“, rekao je te dodao da treba još vidjeti kako će to završiti, budući su pokrenuti postupci na Upravnom i Ustavnom sudu.

Ministar Ćorić bio je u petak i u Županijskom centru  za gospodarenje otpadom Marišćina te je izjavio da je u sljedećih mjesec dana potrebno poduzeti mjere kako bi se emisije sumporovodika i smrad smanjili, a ne budu li te mjere dale rezultata, spreman je radi zaštite zdravlja građana razmišljati o daljnim mjerama, od kojih je jedna i zatvaranje centra.  

Komadina je kazao da, što se tiče opcije zatvaranja Marišćine, smatra da novoj Upravi treba dati vremena kako bi učinila sve potrebno i smanjila emisije u okoliš.

Komadina: Otpad s Marinšćine nije moja briga nego gradonačelnika i načelnika

“Ako ni s novom Upravom ne bude pomaka, naravno da je zatvaranje opcija i zato bi se gradovi i općine trebali pripremati – gdje će s otpadom,“  rekao je dodavši da je natječaj za novu Upravu Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom, objavljen te da će o njoj za manje od mjesec dana odlučiti Skupština Ekoplusa.

Na pitanje hoće li Ćorić prije zatvoriti Marišćinu, negoli  bude odabrana nova Uprava, Komadina je kazao da ne zna što će on učiniti, da je lako pričati.

Odgovarajući, pak, na pitanje što će biti s prikupljenim otpadom ako se Marišćina zatvori, Komadina je naglasio da to nije njegova briga, da je to briga i nadležnost načelnika i gradonačelnika, odnosno gradova i općina.

Komentirajući zadnju sjednicu Županijske skupštine, na kojoj je većinom glasova prihvaćen etički kodeks nositelja političkih dužnosti u toj županiji, a nisu usvojeni prijedlozi oporbe, Komadina je rekao da  vjeruje da će se kroz izmjene i dopune kodeksa naći zajednički jezik oporbe i pozicije te dodao da se takvi dokumenti u pravilu donose jednoglasno te da vjeruje da će se to i dogoditi.

(Hina)

Nastavi pregledavati
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Gospodarstvo

Plenković: Kriza gora od one 2008. slijede novi paketi pomoći gospodarstvu

Published

on

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u subotu da će gospodarska šteta prouzročena kornavirusom, biti teža nego što je bila 2008. kad je globalna ekonomska kriza počela bankrotom banke Lehman Brothers te da u Hrvatskoj slijede novi paketi pomoći gospodarstvu.

Premijer je to rekao novinarima u Lazu Bistričkom gdje je obilazio područja pogođena potresom u Krapinsko-zagorskoj županiji.

 “Mi smo zaista promptno reagirali sa 63 mjere, vrlo jasno predstavili ono što je u ovom trenutku najbitnije, olakšali sve što možemo, osobito privatnom sektoru. Tijekom idućeg tjedna izaći ćemo s još jednim paketom mjera”, najavio je Plenković.

Kako je rekao, s obzirom da u ovom trenutku nema naznaka kad ćemo imati lijek, cjepivo, ne znamo ni koliko će nam vremena trebati da steknemo imunitet to “nas sve skupa stavlja u posebne okolnosti.”

Plenković je ocijenio da će Vlada maksimalno angažirano, donositi odluke i poteze koji su u najboljem interesu hrvatskih građana. Najavio je da će se “pronalaziti likvidnost i sredstva na sve moguće načine, što na domaćem tržištu, što na međunarodnom.”

Sve će ovisiti o trajanju ove krize, naglasio je premijer i  ponovio da će Hrvatska od cijelog Corona investment plana dobiti milijardu i 160 milijuna eura.  Prva tranša je 240 milijuna i dio toga je već krenuo, dio će doći početkom travnja. Mi ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju iz europskih fondova  u borbi protiv pandemije.  Isto tako ćemo nastojati objasniti, kad izračunamo kolike su štete, što nam sve s europske razine može pomoći oko saniranja posljedica potresa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li doći do izmjena zakona koji sada predviđa plaćanje tek pet posto od nastalih šteta u potresu Plenković je najavio da resorno ministarstvo radi na zakonskim izmjenama.

Što se tiče zakona nastojat ćemo naći jedno rješenje koje će uzeti u obzir posebnosti ovog potresa koji je bio velik i koji je pogodio golemi broj ljudi, najavio je premijer

Novinare je zanimalo i poštuju li se sve mjere opreza u hrvatskim tvrtkama, prema preporukama Nacionalnog stožera i jesu li poslodavci svojim radnicima osigurali dovoljno zaštitne opreme.

“Jučer sam razgovarao s kineskim premijerom Lijem, oni će dati dio donacija, ostalo smo naručili s velikim kineskim kompanijama, nabavu materijala, zaštitne oprema prije svega za zdravstvene ustanove, ali isto tako i za sve ostale službe koje to moraju imati, i policija i vatrogasci i carinici, inspektori, vojska, a bit će toga dovoljno s obzirom da se želimo osigurati na dulji rok, za sve kojima je potrebno”, odgovorio je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Guverner Vujčić: Pravo na odgodu otplate kredita za sve koji su pogođeni mjerama

Published

on

Guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, rekao je u petak da će pravo na odgodu otplate kredita imati svi koji su pogođeni mjerama koje je uvela država zbog borbe protiv epidemije koronavirusa, bilo da se radi o pravnim ili privatnim osobama.

Guverner HNB-a, Boris Vujčić, u razgovoru za Novu TV pozdravio je najavu banaka da odgode otplatu kredita na tri mjeseca svima koji su pogođeni mjerama borbe protiv koronavirusa.

“Mogućnost za odgodu kredita prije svega oni koji su pogođeni mjerama, bilo da se radi o pravnim ili fizičkim osobama”, dodao je Vujčić.

Rekao je kako će to moći koristiti svi kojima su snažno pogođeni prihodi i nemaju otkud servisirati svoje dugove. Takvim će ljudima banke moći odgoditi naplatu. 

Odgoda plaćanja odnosi se na sve vrste kredita, napomenuo je.

“Bilo koje vrste kredit. Ako izgubite prihod, ne možete podmirivati bilo koju vrstu dužničke obveze”, rekao je Vujčić, dodajući da ima i ljudi u ovom trenutku uopće nemaju uopće prihod. “Oni su sigurno snažno pogođeni, treba im omogućiti odgodu”, kaže Vujčić. 

Tečaj kune stabilan

Što se tiče vremena trajanja, guverner Vučić očekuje da bi tri mjeseca mogla biti dosta, ali HNB im je omogućila da do ljeta iduće godine ne moraju osiguravati rezervacije. 

Na pitanje hoće li se ta odluka banaka odnositi i na dopuštene minuse po računima građana, istaknuo je da o tome banke same odlučuju. 

Guverner HNB-a smatra da Hrvatska može dosta dugo izdržati ovakvu krizu.

“Imamo vrlo visoke zalihe likvidnosti i u bankama i u HNB-u. Stabilizirali smo tečaj i tržište državnih obveznica. Imamo još puno municije, ako se kriza i produži imamo rezerve da možemo intervenirati po potrebi”, rekao je Vujčić. 

Bankarski sustav je, ocijenio je guverner, vrlo stabilan jer će, zbog odluke HNB-a koji je bankama zabranio isplatu dobiti, bankarski sustav imati više od 60 milijardi kuna kapitala.

HNB ne namjerava odustati od držanja tečaja kune.

“Tečaj držimo stabilnim, držali smo ga stabilnim i u ratu, tako ćemo nastaviti i dalje”, naglasio je guverner HNB-a Vujčić

Eurozona – pola problema manje

Građane je pozvao da što više koriste online bankarstvo, a što manje gotovinu te da što manje posjećuju poslovnice banaka.

“Idući tjedan ćemo izaći s preporukama da svi imaju pristup bankovnim uslugama sa što manje rizika od širenja virusa”, najavio je Vujčić.

Uvjeren je da bi Hrvatska bila u puno boljoj poziciji da je unutar Eurozone.

“Ovakva kriza pokazuje koliko je bilo pametno da je HNB gradila ovakve pričuve međunarodnih rezervi. Da smo u ovom trenutku u euru imali bismo pola problema manje”, zaključio je guverner HNB-a Vujčić u razgovoru za Novu TV. Dodao je da razloga za paniku nema te da ovu situaciju moramo proći mirno i staloženu, uz radikalne mjere. 

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

VLADA Od 1. travnja veće trošarine na cigarete, alkohol…

Published

on

S početkom travnja cigarete će poskupjeti za najviše dvije kune po kutiji, a poskupjet će i alkoholna pića i bezalkoholna pića s više šećera te energetska pića, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada koja je prihvatila uredbe kojima regulira trošarine i posebne poreze na te proizvode.

Vlada je, naime, prihvatila tri uredbe – o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, visini trošarine na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića, koje će stupiti na snagu 1. travnja. 

Uredbom o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode povećava se specifična trošarina i to za  35 kuna, s 335 kuna na 370 kuna za tisuću komada.

Proporcionalna trošarina se ne mijenja i ona ostaje 34 posto od maloprodajne cijene.

Minimalna trošarina na cigarete se povećava sa 755 na 824 kune za tisuću komada cigareta.

Trošarina se  povećava i za sitno rezani i ostali duhan za pušenje, sa 600 na 800 kuna za kilogram. 

Od početka travnja će se na 800 kuna povećati i trošarina na cigare i cigarilose (za tisuću komada), kao i na grijani duhanski i novi duhanski proizvod (za jedan kilogram).  

Neće, pak, biti trošarine na e-tekućine odnosno ona ostaje nula kuna.  

Prema obrazloženju Uredbe, ukupni utjecaj povećanja trošarine na maloprodajne cijene cigareta ni u kojem slučaju nije veći od 2 kune po kutiji cigareta.

U Ministarstvu financija procjenjuju da će državni proračun na temelju povećanja trošarina na duhanske prerađevine i proizvode ove godine uprihodovati dodatnih 400 milijuna kuna. 

Uredbom o visini trošarine na alkohol i alkoholna pića trošarina na etilni alkohol od početka travnja će iznositi 6.000 kuna po hektolitru čistog alkohola, što je 700 kuna više od sadašnjih 5.300 kuna. U postotku riječ je o povećanju za 13,2 posto, a u Vladi procjenjuju da bi to do kraja godine donijelo 30,3 milijuna kuna više s osnova te trošarine.

Trošarine na pivo, vino i ostala pića dobivena vrenjem se ne mijenja, poručuje iz Vlade.

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je Hrvatska među zemljama EU-a na začelju po visini trošarine na alkohol, iza nje je samo Bugarska.  

Napominjući kako uredbe o trošarinama nemaju veze koronavirusom, Marić je rekao kako su s domaćim proizvođačima alkohola i alkoholnih pića proteklih dana bili dosta u kontaktu.  

Pritom  je naveo kako su neki proizvođača higijenskih potrepština i sredstava za čišćenje osobito sredstava za osobnu higijenu bili suočeni s nedostatkom manjkom tzv. denaturiranog alkohola u svojoj proizvodnji. 

“Mi smo brzo reagirali i internim aktima prenamijenili da se mogu koristiti i druge vrste alkohola za tu namjenu. Zahvaljujem se i njima s obzirom da su pokazali visoku razinu susretljivosti. I dalje smo u kontaktu kako i na koji način olakšavati proizvodnju sada ovog dosta traženog proizvoda, a to su proizvodi  za osobnu higijenu”, rekao je Marić.

Vlada je donijela i uredbu o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića, kojim se ništa ne mijenja kod  kave već su promjene vezane za izračun posebnog poreza na bezalkoholna pića te energetskih pića.

Sada se na bezalkoholna pića posebni porez plaća samo u fiksnom iznosu – 40 kuna po hektolitru, a po novome će ovisiti i o volumenu i sadržaju šećera. 

I po novome bi ostalo fiksni dio,  ali bi se on snizio na 20 kuna po hektolitru, dok drugi dio ovisi o sadržaju šećera,  taurina i metil-ksantina.

Sadrže li bezalkoholna pića taurin tada posebni porez iznosi 200 kuna po hektolitru, ako sadrže metil-ksantine,  a ne sadrže taurin, tada iznosi 80 kuna po hektolitru. 

Ako bezalkoholna pića nemaju ni taurin ni metil-ksantine, a sadrže šećer, uvedene su četiri skupine ovisno o količini šećera u sto mililitara bezalkoholnog pića –  ako sadrže do dva grama šećera tada je posebni porez nula kuna, a ako sadrži od dva do pet grama šećera iznosi 10 kuna po hektolitru. Za ove dvije skupine je,  u odnosu na postojeći sustav,  i niži posebni porez, objašnjava Marić. 

U trećoj su skupini bezalkoholna pića s pet do osam grama šećera i za njih posebni porez iznosi 30  kuna po hektolitru, a za sva ona s više od osam grama iznosi 60 kuna. 

Prema obrazloženju, na temelju tih promjena državni bi proračun do kraja godine trebao uprihodovati dodatnih 64 milijuna kuna. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije