Kolinda i Vučić nakon sastanka: Puno će vode proći Savom i Dunavom prije nego što budemo prijateljske države

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas se u Beogradu susrela sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koja je doputovala na čin inauguracije Vučića kao šefa države.

Nakon sastanka s Grabar Kitarović, Vučić je izjavio da je njihov razgovor bio dobar i korektan i najavio da će susreti biti nastavljeni s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa.

– Nastavit naše razgovore .. I da ne bismo žurili. Nije to jednostavno. Mi imamo mnogo toga što opterećuje naše odnose – rekao je Vučić novinarima u Vili “Mir”, gdje je imao niz bilateralnih sastanaka s europskim i svjetskim dužnosnicima uoči večerašnje inauguracije.

On je rekao da vjeruje da će u nerednih šest mjeseci u razgovorima sa Zagrebom biti postignuti značajni rezultati koji bi mogli omogućiti kakvo-takvo poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske, kao i Srba i Hrvata.

Kolinda Grabar-Kitarović kazala je ranije u petak kako je došlo vrijeme da Srbija i Hrvatska naprave pozitivan iskorak u svojim međusobnim odnosima kako bi rješavale brojna otvorena bilateralna pitanja, ali i mnoge druge probleme među kojima su i zajednički izazovi sigurnosne ili bilo koje druge prirode.

Grabar-Kitarović je uoči bilateralnog sastanka u vili Mir s Vučićem rekla kako je iznimno bitno da dvije zemlje u svojim odnosima budu pragmatične i najavila da će tu poruku prenijeti svom domaćinu, srbijanskom šefu države čijoj će inauguraciji večeras nazočiti.

“Srbija i Hrvatska ne moraju biti prijatelji, ali imaju niz pitanja u kojima moraju biti suradnici. Kad je riječ o našim odnosima, ponovit ću ono što sam već rekla u Vukovaru – ne trebamo jedni drugima glumiti prijateljstvo jer još će puno vode proći i Savom i Dunavom prije nego što budemo prijateljske države.

Međutim, moramo biti pragmatični”, rekla je hrvatska predsjednica, ocjenivši da je današnji susret s Vučićem prilika da se napravi korak naprijed.

“Ovo je prilika da napravimo taj iskorak – ne samo za poboljšanje odnosa na jugoistoku Europe. Mi moramo podvući crtu pod povijest i riješiti sve ono što je bolno – od humanitarnih pitanja nestalih, pitanja arhiva, tzv. univerzalne jurisdikcije, ali prije svega još jednom pragmatično gledati u sadašnjost i budućnost”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske je ranije u petak novinarima u hrvatskom veleposlanstvu, gdje se sastala s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, rekla i da će s Vučićem razmotriti dokle se stiglo u primjeni Subotičke deklaracije.

“Došlo je vrijeme da napravimo pozitivan iskorak. Ima pozitivnih pomaka kad je u pitanju infrastruktura, ali treba izgraditi neke projekte funkcionalne prirode”, rekla je Grabar-Kitarović, istaknuvši da će posebno biti riječi o položaju Hrvata u Srbiji.

“Kad je riječ o položaju hrvatske manjine i ispunjavanju sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2004. godine, tu još nije poštivano temeljno pravo hrvatske manjine da ima jednog zajamčenog zastupnika u Skupštini Srbije i zajamčene zastupnike na nižim razinama”, rekla je hrvatska predsjednica.

Ona je ukazala da srpska zajednica u Hrvatskoj ima tri zajamčena zastupnička mjesta u Saboru – bez obzira na broj osvojenih glasova, dok je u Srbiji predstavnik Hrvata u parlamentu kao član stranke, a ne kao predstavnik hrvatske zajednice.

Ona je najavila da će Hrvatska i dalje pružati pomoć i podršku i Srbiji i svim zemljama regije koje želi vidjeti kao članice EU-a, ali će također “ustrajati i na ispunjavanju onih kriterija koje je i Hrvatska morala ispuniti” prije nego je postala članicom EU-a.

“Držim i da taj proces euroatlantskog pristupanja može pridonijeti rješavnju otvorenih pitanja (između Hrvatske i Srbije) kako bi se na ovom prostoru razvijali dobrosusjedski odnosi”, rekla je Grabar-Kitarović.