Kolinda Grabar Kitarović o Bidenu, Milanoviću, koronavirusu…

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostovala je u programu N1 i komentirala američke izbore.

Objasnila je kako izgleda život sad kad više nije predsjednica Republike Hrvatske.

“Život je drukčiji, svakako, opušteniji, lakši, imam više vremena za sebe, za ono što doista volim raditi, suradnju s raznim znanstvenim institutima, sveučilištima, učim, pišem doktorat. Oporavljam se od operacije, imam još mjesec dana teških restrikcija”, rekla je Grabar Kitarović.

Novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena zna osobno i opisala bi ga kao srdačnog čovjeka, koji zna slušati. “Razgovor s njim uvijek je bio ugodan, čak i kad je bio argumentiran. Svakako je osoba koja se razumije u vanjsku politiku i osoba koja razumije odnose u Hrvatskoj i susjednim zemljama”, rekla je bivša predsjednika.

Njegov će izbor za Hrvatsku značiti onoliko koliko se mi sami potrudimo, kazala je bivša predsjednica. “Hrvatska srećom nije problem, a nije ni velika država pa neće biti visoko na agendi američke politike. Zato je na nama da se nametnemo. To će Joe Biden od nas i očekivati”, rekla je Grabar Kitarović.

Pišem mu čestitku, nemam tajnice, nemam ureda, sve će duže trajati, ali bit će, kazala je bivša predsjednica.

Za Donalda Trumpa kaže da mora prihvatiti poraz.

O koronavirusu

Upitana što misli kako se Vlada nosi s krizom izazvanom epidemijom koronavirusa, Grabar Kitarović rekla je da stanje nije lako, ali da misli da se drži pod kontrolom i da je na građanima da se drže mjera, bez obzira vjeruju li u virus ili ne.

“Mjere neću komentirati, zato što nisam stručnjak, ali pridržavam ih se”, rekla je bivša predsjednica. Govoreći o lockdownu, kazala je da će on nedvosmisleno ostaviti posljedice na gospodarstvo te da je stoga na Vladi da balansira između rješavanja pandemije i gospodarskih mjera koje će očuvati radna mjesta i spriječiti duboku ekonomsku krizu, a u konačnici i omogućiti i otvaranje novih radnih mjesta.

O Milanoviću

Nije željela komentirati rad svoga nasljednika Zorana Milanovića. “Nisam politički angažirana i držim do dostojanstva institucije kao četvrte predsjednice Republike Hrvatske i tu sam na raspolaganju svakome kome mogu pomoći bilo savjetom ili kako drugo”, rekla je Grabar Kitarović, dodavši da bi se odazvala eventualnom pozivu Zorana Milanovića za pomoć oko odnosa prema Bidenu.

O aferi Janaf

Upitana oko afere Janaf, jer je njezin muž bio u klubu Dragana Kovačevića, bivša je predsjednica odgovorila da je o tome sve rekla. “Jakov je sve rekao, a i ja sam sve o tome rekla. Taj dan je bio na predstavljanju mojeg programa i na objedu zajedno s nama i nemam o tome više ništa reći, što dosad nisam rekla”, rekla je Grabar Kitarović.

Nacionalno/N1.