Kolinda Grabar Kitarović: ” Nikada više niti jedan srbijanski tenk neće ući u Vukovar, neka se nitko time ne zavarava”

Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak kako osuđuje svako nasilje uvijek i svugdje no i dodala kako se “ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje”.

“Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer vrlo je neugodno i neodgovorno kad političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama. To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda. Takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti”, rekla je Grabar Kitarović  za Dnevnik HTV-a upitana o incidentima kod Knina.

Istraga još nije gotova i ne želim komentirati pojedinosti

Uloga predsjednice države je, istaknula je, biti čimbenik stabilnosti, odnosno brinuti o tome da institucije države funkcioniraju. “U ovom slučaju institucije su reagirale odmah, vrlo učinkovito i vrlo brzo. Kad institucije ne bi reagirale onda bi moja dužnost bila pozvati na to, pozvati na detaljnu istragu. Riječ je o incidentu koji se još uvijek istražuje. Policije je poduzela sve potrebne radnje, izašli su na teren, napravili istragu, privedene su osobe, podignute su prijave protiv tih osoba, međutim istraga još traje”, rekla je Grabar Kitarović.

Potvrdila je i kako je u kontaktu s nadležnim službama. “Izvješća primam, međutim istraga još nije gotova tako da ne želim komentirati pojedinosti tih incidenata”, poručila je u intervjuu HTV-u. 

Na pitanje kamo je zadnjih dana nestala iz javnosti uzvratila je kako novinari rade svoj posao, a ona svoj. “Ja sam predsjednica RH, a ne dnevno politički komentator. Moja uloga nije hraniti nečije ideološke ili političke, a  rekla bih čak i poslovne ambicije, a  ponajmanje je moja uloga produbljivati podjele u hrvatskom društvu”, ustvrdila je predsjednica Republike.

Pupovčeva izjava bezobrazna i neodgovorna

Izjavu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji nazvala je “u najmanju ruku bezobraznom” i vrlo neodgovornom. “Gospodin Pupovac iznio je, nažalost, niz neistina na račun vlastite države. On mora shvatiti da je on zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd”, rekla je Grabar Kitarović.

O tome kada će konačno objaviti svoju predsjedničku kandidaturu kazala je kako će ona biti objavljena na vrijeme. Zahvalila je HDZ-u, njegovim članicama i članovima na potpori, ali i svima ostalima koji vjeruju u njezinu politiku i koji je podržavaju. “Kandidatura će svakako biti objavljena na vrijeme, ali do izbora je ostalo još puno vremena. Vjerujem da niti hrvatski građani, hrvatski državljani koji su me izabrali i koji će na sljedećim izborima isto tako birati ne žele pet mjeseci bespotrebnih tenzija pa čak, rekla bih, i histerije. To ne služi Hrvatskoj nikako, to može služiti samo pojedincima”, rekla je Grabar Kitarović.

Razumije, kaže, želju nekih pretendenata da budu neprestano u medijima.

Nije odgovorila koga smatra najopasnijim kandidatom poručivši tek kako je pravo svakog hrvatskog državljana istaknuti svoju kandidaturu. “Ono što hrvatski građani moraju razmisliti jest što žele u sljedećih pet godina. Žele li rad za bolju Hrvatsku, nekoga s iskustvom koji će na tome raditi ili žele eksperimente”, rekla je.

Komentirala je i izjave iz Srbije.

“Hrvatskoj svakako neće dijeliti lekcije država koja se nije suočila s vlastitom poviješću. Država koja ne samo da nije priznala velikosrpsku agresiju i zločine i genocid koji su počinjeni u njeno ime, država koja još i dan danas skriva podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima što je za mene presudno pitanje međudržavnih odnosa i svakako Hrvatskoj neće držati lekcije države koja je rehabilitirala četništvo i srbijanski fašistički režim iz Drugog svjetskog rata. To po meni dokazuje da se to neke novo proeuropsko ruho doista u potpunosti izlizalo. Međutim, Hrvatska želi stabilne odnose sa Srbijom. Prije svega to je u interesu i srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, moramo biti odgovorni. Neću dopustiti da nasjedamo na provokacije, neću dopustiti da nas se uvuče u verbalni rat, ali isto tako žestoko ćemo braniti hrvatske nacionalne interese, rekla je predsjednica.” 

Upitana je i o sastanku s Aleksandrom Vučićem, odnosno je li od nje zatraženo da ne koristi izraz ‘velikosrpska agresija’, kazala je:

“Ne, on kaže da je tražio od mene. Ono što moram istaknuti prije svega jest da je u diplomatskim odnosima i diplomatskoj korespondenciji vrlo, vrlo neprimjereno i nedopustivo prepričavati sadržaje razgovora u četiri oka. Time gubite vjerodostojnost. Međutim, kad je gospodin Vučić već to učinio onda ću i ja. Ne da je tražio od mene da ne spominjem velikosrpsku agresiju, već je to i molio. Kao što vidite molba mu nije uslišena. velikosrpska agresija jest zabilježena, nažalost, krvavim slovima u hrvatskoj povijesti. Ona je samo još jedan totalitarni režim i treba biti i tretiran kao takav. Ona je propala, ona je poražena. Međutim, isto tako svima onima koji i danas prijete Hrvatskoj želim vrlo jasno reći da nikada više niti jedan srbijanski tenk neće ući u Vukovar, neka se nitko time ne zavarava”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.