Kolinda Grabar Kitarović: “Kao Hrvatica i vjernica žalim zbog zabrane mise na Bleiburgu”

Nakon što je u petak Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog, kako su naveli, političke instrumentalizacije mise, oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Predsjednica Republike Hrvatske ne može se miješati u odnose između crkvenih vlasti. No kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog takve odluke mjesnog dijecezanskog upravitelja.Predsjednica Republike uvjerena je da će Hrvatska biskupska konferencija naći rješenje kako bi katolički vjernici mogli javno misom komemorirati bleiburške žrtve i žrtve Križnoga puta”, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

Katolička biskupija u Klagenfurtu odbila je dati dozvolu za održavanje mise na Bleiburgu, koja je bila predviđena za 18. svibnja. Odluku, koja je zatekla Hrvatsku biskupsku konferenciju i politički vrh, obrazložili su zaključkom da ta manifestacija šteti Katoličkoj crkvi jer se misa politički instrumentalizira te se povijest selektivno tumači.

Iz počasnog bleiburškog voda u subotu su poručili da će se o zabrani mise na Lojbaškom polju oglasiti u srijedu.

Do tada očekuju nove informacije od HBK-a. Kažu da je zabrana mise za biskupe te da bi ju mogao održati “običan” svećenik.

Ako na koncu misa ipak neće biti moguća, kažu da će se održati samo molitva i polaganje vijenaca na Lojbaškom polju.O premještanju komemoracije nema ni govora, poručuju iz Počasnog bleiburškog voda.