Kolinda G.Kitarović: “Bez obzira na izjave, vjerujem u dobre odnose s BiH”

Izvor: N1

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg stigao je u Zagreb.

Nakon susreta s premijerom Andrejom Plenkovićem glavni tajnik NATO-a razgovarao je na Pantovčaku s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Podsjećajući da se danas slavi Dan neovisnosti, Grabar Kitarović je kazala da je tijekom godina Hrvatska postigla “sjajne uspjehe na mnogim područjima, ali da imamo sjajne razvojne potencijale i znamo da možemo i bolje”.

Komentirala je jučerašnje opće izbore u BiH.

“Bez obzira na ove prve euforične i neprimjerene izjave iz našeg susjedstva, ja čvrstvo vjerujem u dobrosusjedske odnose s BiH. Osobno ću se zalagati za njih, za dobrobit hrvatskog naroda i svih drugih naroda u BiH, za euroatlanski put BiH i njihovo članstvo u EU”, kazala je predsjednica.

Osvrnula se i na zategnute odnose između Srbije i Kosova.

“Kosovo je isto tako razlog za zabrinutost”, upozorila je Grabar Kitarović i istaknula da i Srbiju i Kosovo treba podržati na njihovom europskom putu.

“U razgovore Beograda i Prištine se Hrvatska neće miješati, li će ih pratiti i ohrabrivati”, poručila je Grabar Kitarović.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da je Hrvatska sjajni saveznik.

“Impresioniran sam napretkom koji ste napravili i zahvalni smo što je Hrvatska članica NATO-a, koja pomaže ojačati obranu i sigurnost Saveza. RH je cijenjeni saveznik koji daje svoj doprinos”, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.