Koliko će škola odgoditi maturalce?

Ilustracija

Nakon terorističkih napada u Španjolskoj i preporuke Ministarstva obrazovanja školama da odgode maturalna putovanja planirana za ovaj tjedan – putničke agencije upozoravaju da roditelji neće dobiti ni kune natrag ako se maturalci otkažu, osim ako su uplatili osiguranje od otkazivanja.

U agencijama objašnjavaju da su uplaćeni novac već proslijedili i uplatili smještaj. Koliko će škola odgoditi maturalce, znat će se danas nakon što se sastanu i školski odbori.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija tvrde da za sada nema odgoda putovanja te da će se postupati prema uputama Ministarstva vanjskih poslova koje preporučuje maksimalan oprez i dodatno informiranje prije putovanja u Španjolsku.

Roditelji koji ne žele da im djeca na maturalac idu u Španjolsku, mogu se pozvati na direktivu koja obvezuje Hrvatsku: ako postoji bojazan od terorističkog napada, može se tražiti raskid ugovora i ne treba platiti naknadu, rekla je za sinoćnji Dnevnik 3 HRT-a Dijana Kladar, predsjednica Saveza potrošačkih udruga. Agencije mogu zadržati dio novca zbog troškova, no postoji direktiva, i presude EU sudova koji kažu da je možemo izravno primijeniti. Svaki potrošač može se obratiti agenciji pisanim putem i tražiti raskid ugovora bez plaćanja. To vrijedi i ako je rok za otkazivanje 7 dana. Roditelji za uplaćeni novac mogu tražiti i promjenu destinacije, naglasila je.