Povezite se

Izdvojeno

Koliko bi mandata tko osvojio da su bili parlamentarni izbori ?

Objavljeno

-

Piše: Pero Kovačević

Analitički sam obradio rezultate izbora za Europski parlament. Dao sam si truda, te glasove dobivene na euroizborima projekcijski pretočio i obradio kao da su bili parlamentarni izbori za Hrvatski sabor. Rezultati su vrlo zanimljivi i pokazuju rastući trend sve većeg nepovjerenje hrvatskih birača prema HDZ-u i SDP-u.

Prije nego vam predočim projekcije kakav bi bio raspored mandata u Hrvatskom saboru izrađen na temelju glasova dobivenih za Europski parlament, a analitički obrađenih kao da su bili izbori za Hrvatski sabor valja podsjetiti na činjenicu da su izbori za Europski parlament najbolja predizborna anketa od milijun i 103 tisuće ispitanika u svih deset izbornih jedinica. Također je važno znati da je na zadnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj održanim 2016. godine glasovalo 1,97 milijuna birača ili 52,59% dok je na netom održanim izborima za Europski parlament glasovalo 1,103 milijuna birača ili 29,86%.

Evo dobivenih rezultata nakon obavljene analitičke prosudbe,raspoređenih glasova po izbornim jedinicama:

– HDZ-a bi osvojila 45 mandata;

– SDP-a bi osvojila 37 mandata;

– Hrvatski suverenisti bi osvojili 14 mandata;

– Nezavisna lista Mislava Kolakušića bi osvojila 14 mandata;

– Raspadajući Živi zid bi osvojio 7 mandata;

– Amsterdamska koalicija bi osvojila 6 mandata;

– Nezavisna lista Marijane Petir bi osvojila 5 mandata;

– Neovisni za Hrvatsku bi osvojili 3 mandata;

– HNS-a bi osvojila 3 mandata;

– SDS Milorada Pupovca bi osvojio ukupno 5 mandata( 3 zajamčena i 2 dodatna);

– Most bi osvojio 2 mandata i

– Reformisti Radomira Čačića i koalicija lijevih stranaka Možemo bi osvojili svaki po 1 mandat.

Što nam pokazuju dobiveni rezultati? HDZ-a bi izgubila 10 mandata te bi sa sadašnjih 55 mandata pala na 45 mandata. SDP-a bi sa 38 mandata pala za jedan mandat odnosno na 37 mandata. Most bi izgubio 11 mandata te bi sa sadašnjih 13 mandata pao na 2 mandata.

Živi zid je pred totalnim raskolom. Stranka Milana Bandića ne osvaja niti jedan mandat, a Željko Glasnović ne bi osvojio mandat u dijaspori. Sve u svemu, ova raščlamba kao i sami rezultati izbora za Europski parlament ukazuju na silazni trend nekad velikih stranaka i buđenje hrvatskog naroda koji je duboko nezadovoljan sa stanjem u zemlji i načinom upravljanja zemljom.

Predstojeći parlamentarni izbori mogli bi biti pravi tsunami za sadašnje vlastodršce.

Izdvojeno

VIDEO/Čestitka pripadnika HV-a u povodu Dana državnosti RH

Published

on

Pripadnici Hrvatske vojske uputili su u subotu u prigodnu video čestitku svim pripadnicima i pripadnicama HV-a i djelatnicima Ministarstva obrane kao i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja.

“S ponosom čestitamo 30 godina hrvatske državnosti ! Hrvatska vojska je potekla iz naroda i tu smo za narod, čuvamo naš dom, naše predivno more, otoke, ravnice i planine, naše nebo i svaki ljudski život! Za nas nema nepremostivih prepreka!

Nijedna zadaća nije neizvediva, to je naša dužnost i naša obveza! Hrvatska vojska to radi s ljubavlju, odgovornošću i predanošću”, naveli su u čestitci pripadnici HV-a i dodali: “Mi smo prisegnuli našim poginulim vitezovima, našem narodu, našoj Hrvatskoj da ćemo s ponosom i dostojanstvom kročiti našim putem. Svaki naš vojnik, mornar, pilot, dočasnik ili časnik, djelatni ili u pričuvi spreman je stati u obranu Hrvatske. Naša je čast služiti svojoj Domovini, naše zajedništvo i hrabrost naša je snaga u svim izazovima”, poručili su pripadnici Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Vukovaru položeni vijenci u povodu Dana oružanih snaga

Published

on

Izvor: Radio Vukovar

U povodu Dana oružanih snaga RH na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

“Danas, ujedno danas slavimo i Dan Hrvatske kopnene vojske koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ono što su naši branitelji dali svojim životima, to rijetko tko može dati. Oni su pokazali kako se djelima stvara i brani država”, kazao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenio je kako je Hrvatska vojska neraskidivo povezana s Vukovarom.

Penava: Korijeni Hrvatske vojske su u Vukovaru, tu je kupljeno vrijeme

“Upravo ovdje u Vukovaru su sami korijeni i počeci nastanka Hrvatske vojske, u onim vremenima kroz hrvatsku policiju pa Zbor narodne garde da bi se upravo u Vukovaru odigrala najteža bitka Domovinskog rata”, rekao je Penava.

Dodao je kako je otporom u Vukovaru kupljeno dragocjeno vrijeme da se u drugim dijelovima Hrvatske ustroje i naoružaju postrojbe Hrvatske vojske.

“Uvijek se treba sjetiti tih, pod navodnicima, malih ljudima i uvijek im treba pokloniti veliku pažnju i priznanje jer zbog njih uživamo blagodati hrvatske države”, rekao je Penava.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije