Koliko bi mandata tko osvojio da su bili parlamentarni izbori ?

Pero Kovačević

Piše: Pero Kovačević

Analitički sam obradio rezultate izbora za Europski parlament. Dao sam si truda, te glasove dobivene na euroizborima projekcijski pretočio i obradio kao da su bili parlamentarni izbori za Hrvatski sabor. Rezultati su vrlo zanimljivi i pokazuju rastući trend sve većeg nepovjerenje hrvatskih birača prema HDZ-u i SDP-u.

Prije nego vam predočim projekcije kakav bi bio raspored mandata u Hrvatskom saboru izrađen na temelju glasova dobivenih za Europski parlament, a analitički obrađenih kao da su bili izbori za Hrvatski sabor valja podsjetiti na činjenicu da su izbori za Europski parlament najbolja predizborna anketa od milijun i 103 tisuće ispitanika u svih deset izbornih jedinica. Također je važno znati da je na zadnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj održanim 2016. godine glasovalo 1,97 milijuna birača ili 52,59% dok je na netom održanim izborima za Europski parlament glasovalo 1,103 milijuna birača ili 29,86%.

Evo dobivenih rezultata nakon obavljene analitičke prosudbe,raspoređenih glasova po izbornim jedinicama:

– HDZ-a bi osvojila 45 mandata;

– SDP-a bi osvojila 37 mandata;

– Hrvatski suverenisti bi osvojili 14 mandata;

– Nezavisna lista Mislava Kolakušića bi osvojila 14 mandata;

– Raspadajući Živi zid bi osvojio 7 mandata;

– Amsterdamska koalicija bi osvojila 6 mandata;

– Nezavisna lista Marijane Petir bi osvojila 5 mandata;

– Neovisni za Hrvatsku bi osvojili 3 mandata;

– HNS-a bi osvojila 3 mandata;

– SDS Milorada Pupovca bi osvojio ukupno 5 mandata( 3 zajamčena i 2 dodatna);

– Most bi osvojio 2 mandata i

– Reformisti Radomira Čačića i koalicija lijevih stranaka Možemo bi osvojili svaki po 1 mandat.

Što nam pokazuju dobiveni rezultati? HDZ-a bi izgubila 10 mandata te bi sa sadašnjih 55 mandata pala na 45 mandata. SDP-a bi sa 38 mandata pala za jedan mandat odnosno na 37 mandata. Most bi izgubio 11 mandata te bi sa sadašnjih 13 mandata pao na 2 mandata.

Živi zid je pred totalnim raskolom. Stranka Milana Bandića ne osvaja niti jedan mandat, a Željko Glasnović ne bi osvojio mandat u dijaspori. Sve u svemu, ova raščlamba kao i sami rezultati izbora za Europski parlament ukazuju na silazni trend nekad velikih stranaka i buđenje hrvatskog naroda koji je duboko nezadovoljan sa stanjem u zemlji i načinom upravljanja zemljom.

Predstojeći parlamentarni izbori mogli bi biti pravi tsunami za sadašnje vlastodršce.