Kolakušić: Trebaju nam zviždači koji će prijavljivati korupciju

Mislav Kolakušić:

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić predstavio je u petak u Šibeniku udrugu Antikorupcija koju je prije šest mjesec osnovao s ciljem, kako je rekao, raspetljavanja korupcijske hobotnice koja onemogućuje razvoj društva, a za što su potrebni zviždači koji će korupciju prijavljivati.

Kao predsjednik udruge, Kolakušić je istaknuo da korupcija nije samo davanje mita u novcu, već i zapošljavanje putem političke pripadnosti, uz sve vrste nepotizma. Udrugu Antikorupcija osnovao je prije pola godine jer tvrdi da su svi dijelovi hrvatskog društva korumpirani, “pa ako počnemo rješavati jedan sektor pokrenut će se sve jer je korupcija hobotnica raširenih krakova”.

“Mogu je prijaviti samo građani koji rade u korumpiranom sustavu jer samo oni mogu vidjeti stvari koje iskaču iz kolosijeka, poput sumnjive javne nabave ili zapošljavanja. Trebaju nam ljudi, zviždači koji će prijavljivati korupciju”, poručio je Kolakušić.

Naglasio je kako će pravni tim udruge Antikorupcija nakon takve prijave sagledati ima li elemenata korupcije, odnosno zloupotrebi javne ovlasti za materijalnu korist.

“Kada to ustanovimo, ja ću osobno pogledati dokumentaciju. Potom ćemo vidjeti hoće li sami građani podnijeti prijavu policiji, Uskoku ili Državnom odvjetništvu, ili ćemo to mi učiniti za njih. Nećemo dopustiti da prijavljena korupcija samo stoji i ništa se ne događa”, istaknuo je Kolakušić.

Pravosuđe nije dovoljno uključeno u borbu protiv korupcije

Njegove kolege u pravosuđu, smatra, nisu dovoljno uključeni u borbu protiv korupcije, pa se nada da će “napokon početi suditi temeljem Ustava, međunarodnih ugovora i europske pravne stečevine, jer tek na kraju idu zakoni koji su u Hrvatskoj katastrofalni i pišu se unaprijed u interesu poznatih osoba koji će na njima zaraditi”.

Kolakušić tvrdi kako se kroz udrugu ne namjerava baviti politikom, već mu je cilj povećati razinu svijesti u civilnom društvu.

“Udruga je zamišljena kako bi zauvijek ostala dio civilnog društva i služila svrsi. Civilno društvo mora postojati jer građani opravdano ne vjeruju institucijama. Prijavljuju, a ništa se ne događa, stvari stoje i nitko nije kažnjen”, poručio je.