Kolakušić: Predsjednička kampanja neće me koštati ništa

Predsjednički kandidat Mislav Kolakušić izjavio je u emisiji HTV-a ‘Nedjeljom u dva’ kako ga predsjednička kampanja neće koštati ništa, dodavši kako smatra da financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna “stvara vojsku nesposobnih uhljeba”.

“Kampanja neće koštati ništa, sve ovo prije sam sam financirao, dobio sam povrat novca, koji sam vratio u državni proračun. Financiranje političkih opcija iz državnog proračuna stvara vojsku nesposobnih uhljeba”, kazao je Kolakušić, koji je na ovogodišnjim euroizborima izabran kao hrvatski zastupnik u EU parlament.

Smatra da ako se stranke ne mogu financirati sami ili putem članarina – nisu sposobni ni za što drugo.

Naveo je kako mu je tim u predsjedničkoj kampanji isti kao i prilikom izbora za Europarlament.

 “Tim je potpuno isti, Davor Banović, poznati sudski vještak, Dražen Dizdar, prije je bio član Živog zida, sad je voditelj kampanje, Igor Ćutuk, nekada je radio na HRT-u sada se bavi samo pitanjima iz Euro-parlamenta, Dušan Cvitanović, on je također bio u Živom zidu i bavi se Facebookom”, objasnio je Kolakušić na ubit voditelja emisije.

Kaže i da će, ako bude izabran za predsjednika države, o svom zamjeniku u Europarlamentu razmišljati tek u tome trenutku.

Podsjetio je i da je odmah nakon euroizbora najavio predsjedničku kandidaturu, a ako ne uspije na izborima “odmah staje sa svojim projektom”.

Upitan o štrajku prosvjetara, rekao je kako smatra da su prosvjedi i štrajkovi uvijek dobrodošli, jer dižu svijest društva. O štrajku prosvjetnih radnika kazao je kako ne pokazuju nikakvu snagu, jer štrajk mora služiti kao sredstvo upozorenja.

 Kolakušić je rekao i da u državnom proračunu nema novca za povećanje plaća, kao ni za trenutne plaće, a da se sve priskrbljuje novim zaduženjima.

 “Da sam sada premijer smanjio bih odmah za 30 posto cijelu državnu upravu i lokalnu samoupravu, to je naravno posljedićno ukidanje 100.000 radnih mjesta”, naglasio je Kolakušić odgovarajući kako bi priskrbio novac u državnom proračunu za plaće i mirovine.

 Dodao je da treba prvo srediti državu te da se sindikati moraju strpjeti.

 Kao njegov prvi predsjednički potez, bude li izabran, najavio je ponovno vraćanje predsjedničkog sustava vlasti u državi koji je postojao u vrijeme Franje Tuđmana.

 “Ovakva funkcija predsjednika Republike, Hrvatskoj nije niti potrebna”, kazao je Kolakušić, dodavši kako je trenutni parlamentarni sustav “do kraja isprostituiziran”.

  Kolakušić je komentirao i ostale predsjedničke kandidate. Smatra da ako ih građani izaberu, to pokazuju kako ne žele nikakve promjene, u tom trenutku “njegova priča završava” i nastavit će biti europarlamentarni zastupnik.

 O parlamentarnim izborima je kazao kako neće ići u koaliciju sa strankama, nego samo sa osobama, koje bi svejedno mogle ostati članovi stranaka iz kojih dolaze.

 Smatra kako pravosuđe treba “u potpunosti reorganizirati”. “Po uzoru na Nizozemsku, mali broj sudova, sedam sudova prvostupanjskih, četiri drugostupanjska i Vrhovni sud”, rekao je. Dodao je kako bi Vrhovni sud razmjestio u Knin, a Ustavni sud u Vukovar.

 “Ustavni sud je jedan od karcinoma hrvatske države, on je dakle uništio hrvatsko društvo”, izjavio je Kolakušić.  Ustvrdio je da se Ustavni sud stavio iznad vrhovnog, i poništio presudu Sanaderu.

 Prema njegovu mišljenju trebalo bi promijeniti način izbora sudaca Ustavnog suda.  Izmijenio bi i uvjete za referendum.