Kolakušić: Kada će se znati tko piše zakone postojat će i odgovornost

N1

Sudac trgovačkog suda Mislav Kolakušić gostovao je u emisiji N1 studio uživo gdje je komentirao slučaj Agrokor.

“Ključna situacija u razvoju priče oko Agrokora sada je utvrđivanje potraživanja, utvrđivanje tradžbina, ukoliko će ona biti bazirana na principu koju je Linić ostavio u zakonu o predstečajnoj nagodbi imat ćemo stotinu milijuna kuna utvrđenih potraživanja i stotinu milijuna kuna glasova koji su nepostojeći.

Princip je da vam banka da kredit, imate povezana društva i onda kredit od 10 milijuna kuna postane 100 mlrd kuna glasova. Propisano je da se govori samo o osobnom vjerovniku, da se ne priznaju jamstva, ali tako nije bilo. Trgovački sud je u trećem mjesecu donio odluku koja je suprotna stečajnoj praksi, uveden je princip potraživanja temeljem prijave jamstva.

Uvjeren sam da se to ovdje neće dogoditi, da će se utvrditi samo prava potraživanja i da će se na temelju toga donijeti sudbina vjerovnika”, smatra Kolakušić koji dodaje kako postoje propisi Republike Hrvatske ali se oni rastezljivo provode.

“Vidimo da je ta odluka Trgovačkog suda donesena u vrijeme pisanja lex Agrokora”, podsjetio je Kolakušić koji je bio upitan da prokomentira činjenicu da se još uvijek ne zna tko je pisao lex Agrokor.

“To je najveći skandal, ako su osobe koje su uključene u postupak pisale same za sebe – to je skandal nad skandalima. Ako imenom i prezimenom stojite iza zakona koji može upropastiti građane vi ćete biti itekako oprezni kada ćete ga pisati. Kada će se znati tko je pisao zakone onda će postojati odogovornost prema građanima za napisane zakone”, smatra Kolakušić koji se osvrnuo i na upotrebu kojekakvih izraza u lex Agrokoru.

“U ovom postupku se stalno uvode termini koji ne postoji, ‘standstill’ i ‘roll up’. Roll up je u suprotnosti sa svim propusima u predsteačajnim i stečajnim postupcima, oni su zabranjene. Imate stečajni zakon, govori se da nije moguće kreditiranje, zašto ne bi bilo? Vi kreditirate i to postaje obveza stečajne mase”, rekao je Kolakušić.