Koje će se Konzumove trgovine prve zatvoriti

Čak 27 Konzumovih trgovina zatvorit će se u sljedećih mjesec dana, otkriva Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, kojoj su iz Radničkog vijeća te tvrtke potvrdili da se radi ona malim trgovinama s najviše pet zaposlenika.

Dio tih zaposlenika biti će prebačeno u druge poslovnice poput onih na obali gdje nedostaje sezonskih radnika, osim toga, postoji i mogućnost da će trgovine preuzeti neka druga tvrtka pa će i radnici biti “prebačeni”.

Štulić je potvrdila i da bi se prilikom zatvaranja trgovina radnici trebali zbrinuti, sukladno kolektivnom ugovorum prema kojem postoji otkazni rok, ali pravo na otkupninu. Predsjednica Sindikata kazala je kako su svjesni da je situacija izvanredna, ali da još uvijek sve funkcionira.

Istaknula i da nema informacija o tome koliko će trgovina ukupno zatvoriti prilikom restrukturiranja, ali Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma u srijedu je rekao da bi se ta brojka mogla kretati između 80 i 100. Nakon njega je Ante Ramljak, izvaredni poverenik za Agrogor kazao da će uz zatvaranje neprofitabilnih trgovina raditi na otvaranju novih, pa je moguće da će dio radnika biti zaposlen u njima.

Jedan dio radnik ispunjava i uvjete za mirovinu, a sindikalni povjerenici u stalnom su kontaktu s upravom Konzuma koja ih obavještava o daljnjim koracima, a bili su i na sastanku s Ramljakom, potvrdila je Štulić.

Ramljak je bio na sastanku i u Sarajevu gdje je govorio o otpuštanju radnika u BiH, gdje se treći put sastao s predstavnicima tamošnje vlade, koje je uvjerio da situacija u njihovoj zemlji nije tako kritična i da ne trebaju razmišljati o otpuštanju velikog broja radnika. Potvrdio je i da će poslovanje u BiH biti njegov prioritet.