Koja euforija: Otkazuju se koncerti, zatvaraju dućani, odgađaju predstave

Vatreni SP Rusija

Trgovci i ugostitelji nude popuste, a ako kupci pogode točan rezultat, besplatno dobivaju večeru za dvoje, nogometne dresove, popuste do 40 posto na kupljenu odjeću, a neki idu toliko daleko da nude i besplatne tečajeve stranih jezika.

Tako Hrvatska diše uoči sutrašnje polufinalne utakmice na moskovskom olimpijskom stadionu Lužniki, gdje će se “vatreni” od 20 sati po hrvatskom vremenu sučeliti s Engleskom, a kad sudac označi početak susreta, stat će život u Lijepoj našoj.

Tako su, recimo, trgovački lanci odmah nakon što je postalo jasno kada i u koliko sati igrati naša reprezentacija počeli razmišljati o promjeni radnog vremena.

Prvi je reagirao Spar koji je jučer prijepodne na svojim službenim stranicama objavio sljedeću informaciju.

“Kako bi svojim zaposlenicima omogućili praćenje polufinalne utakmice Hrvatska – Engleska, u srijedu 11. srpnja zatvoriti sve SPAR supermarkete i INTERSPAR hipermarkete u 19:30 sati. Ovom prilikom molimo kupce za razumijevanje te da kupovinu u srijedu prilagode skraćenom radnom vremenu”, poručili su iz tog trgovačkog lanca.

Slično su reagirali i u zagrebačkom burger baru Burgeraj u strogom centru metropole.

“Nego, nemojte se ljutit, ali u srijedu ćemo skraćeno raditi”, stajalo je u objavi.

Vlasnici bara za Jutarnji list pak kažu da zatvaraju ranije jer bi svi zaposlenici željeli gledati utakmicu te da im se poslovno u ta tri sata koliko budu zatvoreni ništa neće promijeniti.

– S druge strane, ljudi će uživati, biti sa svojima i potencijalno imati super uspomenu. Svi mi znamo gdje smo bili ‘98. kad je Hrvatska ušla u polufinale. Ako i ove godine bude tako, nek’ se svi sjećamo kako smo uživali sa svojima – stav je vlasnika Burgeraja.

Još nije poznato hoće li fitness klubovi krenuti stopama teretana K – Team i Ludila koji su odmah otkazali svoje večernje treninge i termine, a hoće li radno vrijeme biti promijenjeno i u Mülleru na Trgu bana Josipa Jelačića, ovisit će o “dogovorima i pregovorima”.

I neke kulturne institucije podredile su svoj raspored “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu”. Primjerice, glumačka družina Histrion objavila je da se predstava “Grička vještica”, koja se po rasporedu trebala održati u srijedu, “odgađa zbog polufinalne utakmice Hrvatska – Engleska”. Ulaznice kupljene za 11. srpnja vrijedit će za predstavu 12. srpnja u 20 sati, dodali su iz Histriona. A utakmicu Hrvatske posebno ističu i organizatori kulturnih događanja na Ljetnoj pozornici Bundek. Najavili su svoje koncerte i predstave, poručili javnosti da je ulaz na sve manifestacije slobodan, ali uz jednu veliku napomenu.

“Postoji mogućnost izmjene programa prema rasporedu utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije na SP-u, stoga Vam savjetujemo da nastavite pratiti našu stranicu na kojoj ćemo Vas obavijestiti o eventualnim promjenama”, stoji na službenim stranicama.

Sutra možete pogađati rezultat utakmice i osvojiti vrijedne nagrade.

Tako, primjerice, UNIQA osiguranje za točno pogođen ishod utakmice poklanja nogometni dres, fitness club Ludilo za istu stvar poklanja popuste na članarinu, konoba Cesarica u Vodicama nudi besplatnu večeru za dvoje, a škola stranih jezika Lingua Šibenik besplatan tečaj stranog jezika po želji u trajanju od jednog semestra. Oni pak koji ne žele pogađati, neka šopingiraju.

Trgovci nude popuste do 40 posto na dan utakmice, a neki su otišli toliko daleko da popusti počinju dan prije, dok završavaju dan nakon utakmice.