‘Ko o čemu-Vučić o poštenju!

Piše: Z. Horvat

Srbijanski predsjednik Vučić opet razveseljava domaću i inozemnu javnost. Nakon incidenta na Kosovu, Aca je  prijetnje proširio daleko izvan granica svoje države. Zapravo je kao nepopravljivi radikal opet latentno prizivao tzv. Krajinu, spominjući  operacije “Oluju” i “Bljesak”. U svemu ovome leži bolesni i neporecivi mentalni sklop prosječnog Srbina po kojemu su Srbi najveći junaci i ratnici. Taj nepostojeći fakt i uvijek isticani lažni mit sve je izraženiji kako Srbijanaci gube rat za ratom, kao i dijelove teritorija koji su im bili bliski u ex. Jugoslaviji.

“Ponovit ću, ponovio sam to i svim međunarodnim predstavnicima. Rekao sam – nikada više neću dozvoliti da se Srbima dogode ‘Oluja’ i ‘Bljesak’ jer imat ćemo traume i ožiljke narednih stotinu godina nakon poraza koje smo doživjeli, te šutnje i činjenica da smo se pravili gluhi i slijepi kada su nam se najteže tragedije našeg naroda događale”, naglasio je Vučić. Po uigranom scenariju Vučić je zaboravio reći uzroke ovih dviju operacija. Dogodile su se na tlu Hrvatske, a fantomsku „Krajinu“ stvorila je i potpomagala Srbija. Tako je ovaj radikal  nehotice zavapio za Velikom Srbijom, usput „zveskajući oružjem“. Jesmo li mi Hrvati doživjli u toj agresiji neku traumu, Vučić je opet zaboravio reći.

U politici se malo toga događa slučajno. Niti francuske sobarice u svojoj naivnosti neće povjerovati da se Vučić „slučajno“ osilio nakon što su mnoge države uskratile boravak ruskim diplomatima  zbog trovanja ruskih disidenata u Engleskoj. Također je „slučajno“ prije malo vremena obznanjeno kako je Srbija razvila vlastitu balističku raketu „Šumadija“ čiji je doseg do 300 km. Svi ovi politički „đonovi“ plasiraju se iz našeg susjedstva nedugo nakon što su u medijima učestale informacije o hrvatskim  pripremama za kupnju borbenih zrakoplova F-16.

Jedino sam zabrinut što još uvijek šuti ministar Vulin. Taj je notorni šovinist ipak ekpert za Hrvatsku. Kosovo mu je kao fus-nota. Uskoro će Vulin u društvu Milorada Dodika iz RS šetati Hrvatskom i na komemoracijama bljuvati otrov, neprestano plasirajući izlizanu i netočnu floskulu o genocidnosti Hrvata. Srbija je izgubila Kosovo nakon što je Arkanova „Jedinica“ mjesecima ubijala civile albanske nacionalnosti, a njehova sela nestajala u plamenu. Vatre i mržnje. Ako je suditi po intonaciji Vučićevih govora i jeftine demagogije, Srbi na to imaju ekskluzivno pravo. To  su nedavno dokazali u Vukovaru, Škabrnji, Srebrenici i na Kosovu.