Povezite se

Vijesti

Knin: Program obilježavanja “Oluje” koncipiran u suradnji s HZJZ-om

Objavljeno

-

Na predstavljanju programa obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluje” 4. i 5. kolovoza u Kninu predsjednik Organizacijskog odbora, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop rekao je u petak da je cjelokupni program koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice VRO “Oluje”, državni tajnik Jakop zahvalio je danas u Kninu svima u pripremi programa te onima koji će sudjelovati u njegovoj provedbi, pri čemu je posebice istaknuo epidemiologe koji su pripremili preporuke u skladu s propisanim mjerama i ograničenjima.

Državni tajnik Jakop predstavio je program za utorak i srijedu, 4. i 5. kolovoza 2020., ističući kako je cjelokupni program koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo s obzirom na ovogodišnje specifične okolnosti uzrokovane pandemijom, priopćeno je popodne iz MORH-a .

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Pavle Jeličić rekao je kako su preporuke epidemiološke struke bile temelj za planiranje organizacije obljetnice.

“Zajedno s kolegama iz Županijskog stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županije bili smo na terenu, vidjeli situaciju, procijenili rizik i dali preporuke”, rekao je dr. Jeličić i pozvao sve one koji pripadaju rizičnoj skupini ili imaju bilo kakve simptome koronavirusa da ostanu kod kuće.

Isto tako, one koji dolaze na obljetnicu podsjetio je na obavezno pridržavanje fizičkog razmaka od 1,5 metara u zatvorenim prostorijama i metar na otvorenome, zatim na preporuku nošenja maske u zatvorenim prostorijama ako se ne može održavati razmak te na što češću dezinfekciju ruku.

Izbjegavati rukovanja, grljenja, ljubljenja 

“Izbjegavajte rukovanja, grljenja, ljubljenja, čestitanja. Obljetnicu možemo dostojanstveno proslaviti i bez fizičkih kontakata. Cilj nam je smanjiti rizik od potencijalnog prijenosa koronavirusa”, istaknuo je dr. Jeličić.

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić izvijestila je o aktivnostima tog ministarstva u sklopu Organizacijskog odbora koje se odnose na hrvatske branitelje pri čemu je, među ostalim, istaknula: “Na adrese svih članova obitelji poginulih i nestalih u operaciji ‘Oluja’ uputili smo kartu sjećanja – pismo kojim se sjećamo njihovih i naših poginulih sa zamolbom da ovogodišnji program prate putem televizijskih ekrana.”

Rekla je da će na središnjoj svečanosti u podizanju zastave na Kninskoj tvrđavi sudjelovati pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su tu zastavu podigli i 1995.  te da je ministarstvo izdalo preporuku da se obljetnica vojno-redarstvene operacije “Oluje” slavi i u drugim hrvatskim gradovima.

Benić je pozvala sve hrvatske branitelje i sve građane da izvjese hrvatsku zastavu , “da svi zajedno proslavimo ponosno i dostojanstveno naš najveći praznik i da ostanemo odgovorni”.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić čestitao je svim hrvatskim braniteljima, svojim suborcima veliku obljetnicu te ih je također pozvao i zamolio da budu odgovorni i da je ponosno i časno obilježe uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić izvijestio je da će policija poduzeti sve potrebne mjere kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu i kako bi se dostojanstveno i svečano obilježila ta obljetnica.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić rekao je kako je Grad, kao i proteklih godina, odradio sve potrebne pripreme za dostojanstvenu proslavu “Oluje” u uvjetima koje danas imamo.

“Apeliram na sve da i dalje zadržimo dostojanstvo i da budemo ponosni na ono što su nam branitelji omogućili, a to je da danas ovdje stojimo u Kninu. Nadam se da će proslava biti na razini kao i proteklih godina uz ove posebne uvjete”, istaknuo je Jelić.

Zapovjednik Provedbenog stožera, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Boris Šerić rekao je da će Oružane snage RH, kao i protekle 24 godine, pružiti potporu obilježavanju “Oluje” te da je na dnevnoj bazi u pripremama provedbe te svečanosti angažirano oko 150 njihovih pripadnika. 

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije