Knin: Prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata

U Kninu je održan prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata. Prijem su organizirali tri ministra: potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved.

Čast mi je što Vam imam priliku ispred Ministarstva unutarnjih poslova čestitati Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, dan kada ste prkoseći opasnosti od prijeteće pogibelji odmjerili snagu neprijatelja i obranili našu mladu Hrvatsku državu. Oluja je bila politički legitimna i vojno opravdana akcija oslobađanja hrvatskog teritorija u kojoj ste hrabro, odlučno i požrtvovno prepoznali trenutak stvaranja suverene Hrvatske i srčano branili naše domove.

Zaslužujete naše najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost. Kao i svi hrvatski redarstvenici i svi hrvatski branitelji i hrvatska policija koja je u tim početnim danima stvaranja hrvatske države odigrala ključnu ulogu kao institucija koja je bila prva spremna preuzeti organizaciju obrane na svoja pleća, rekao je ministar Božinović.

Poštovani ratni zapovjednici neka Vam je uvijek na ponos što ste zapovijedali hrabrim hrvatskim braniteljima u operaciji Oluja, operaciji koja je zaglavni kamen moderne hrvatske države i kraj na stoljetni križni put hrvatskog naroda. Na svima nama je obveza skrbiti o našim braniteljima o njihovim obiteljima, svim stradalnicima domovinskog rata i biti im potpora. I upravo zbog te trajne skrbi Vlada RH i Ministarstvo hrvatskih branitelja su u dijalogu sa svim braniteljskim i stradalničkim udrugama izradili novi zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji kojeg je Vlada usvojila na današnjoj sjednici ovdje u kraljevskom gradu Kninu, rekao je ministar Medved.

Tim ćemo zakonom, kao jakim zakonskim uporištem, u kojem su sadržane temeljne vrijednosti na kojima je iznikla suverena Republika Hrvatska, obuhvaćanjem svih hrvatskih branitelja i stradalnika domovinskog rata u jedinstveni pravni okvir, odati priznanje njihovoj žrtvi i osigurati zaštitu digniteta domovinskog rata i svih branitelja i stradalnika domovinskog rata. Dragi prijatelji, neka nam zajedništvo kakvo smo imali u domovinskom ratu bude uporište i izvor snage u daljnjem radu za još puno dobrih djela za razvoj naše domovine, dodao je Medved.

Dobra večer svima na ovoj tvrđavi, simbolu slobode, simbolu hrvatske pobjede. Naša operacija Oluja je uvijek za nas danas i za sve buduće generacije simbol vojničkog uspjeha i junaštva i ona je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu. Vjerujem da svi znate da smo te pobjede ostvarili kroz sinergiju, policije, vojske, branitelja, gardijskih brigada, pričuvnih brigada, domobranskih brigada, svih ljudi u Hrvatskoj – zajedništva.

Stvorili smo u kratkom vremenu pobjedničku hrvatsku vojsku i policiju koja je porazila velikosrpsku, miloševićevu agresiju i donijela slobodu hrvatskom narodu. Zahvaljujem još jednom svima koji su tu, zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima, stradalnicima, obiteljima poginulih, umrlih, nestalih hrvatskih branitelja što danas zaslugom svih živimo u slobodi i miru u našoj Hrvatskoj , rekao je ministar Krstičević.

Uz ministre domaćine nazočnima se obratila i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović. 

Čast mi je danas biti s vama u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu. Lijepo vas je danas vidjeti, što me podsjeća na dan prije 22 godine kada je dr. Franjo Tuđman mnoge od vas također okupio na tadašnjem sudbonosnom sastanku za našu Domovinu te vam izdao zapovijed za oslobađanje svih dijelova Hrvatske od neprijateljske okupacije.

Vratili ste se u svoje postrojbe i zapovjedništva te poveli Hrvatsku vojsku u najveću i najvažniju vojnu pobjedu naše novije povijesti Oluju, koja je odnijela pred sobom agresorske snove o velikoj Srbiji i donijela slobodu i mir Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini te pridonijela slamanju velikosrpske politike i postizanju međunarodnog Daytonskog sporazuma te okončanju rata u susjednoj državi, kazala je Predsjednica.

“Iako je Oluja slomila vojnu snagu agresora i najavila skori završetak ratnih operacija borba za slobodu Hrvatske njome nije dovršena. Bilo je potrebno još nemjerljivo strpljenje i politička mudrost pod vodstvom predsjednika Tuđmana u dovršetku mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a posebno u obrani istine o Domovinskom ratu.

Neki od vas poput generala Gotovine i Markača u toj su bitci podnijeli posebno tešku žrtvu. Podnijeli su tu žrtvu za Hrvatsku vojnički i viteški. Zato vam dragi generali od srca hvala”, naglasila je.

“Kao što se svi možemo prisjetiti trenutka kada smo čuli vijest u ulasku Hrvatske vojske u Knin, tako se svi sjećamo čitanja oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču kada je i svijetu priopćena istina o Domovinskome ratu i Oluji.

Stoga ne samo zbog vojne pobjede, nego i zbog načina na koji je ostvarena smijemo i trebamo se ponositi svojom državom. Zbog toga dragi časnici i generali, ratni zapovjednici Hrvatske vojske imate pravo biti ponosni. Vaša djela i djela hrvatskih vojnika i redarstvenika koji su pod vašim zapovjedništvom izvojevali najslavnije pobjede Domovinskog rata ostat će zauvijek zapamćena u hrvatskoj povijesti”, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.