Povezite se

Politika

Klub zastupnika Bandićeve stranke neće prikupljati potpise za smjenu Divjak

Objavljeno

-

Predsjednik Kluba zastupnika Bandićeve Stranke rada i solidarnosti Robert Jankovics izjavio je u srijedu, nakon sjednice Kluba u gornjogradskoj palači Dverce, da ipak neće prikupljati potpise za opoziv ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak.

Za pokretanje te inicijative Bandićevim zastupnicima bio je potreban 31 potpis zastupnika, no kako se većina glavnih oporbenih klubova izjasnila da u tome neće sudjelovati, bilo je jasno da će to biti teško realizirati s obzirom da Bandić ima samo 12 ruku.

Priopćenje i otvoreno pismo Plenkoviću

Jankovics je novinarima podijelio papir koji je dijelom priopćenje za javnost, a dijelom otvoreno pismo premijeru Andreju Pelnkoviću, u njemu stoji da je Klub jednoglasno podržao inicijativu Milana Bandića za preispitivanjem rada ministrice Divjak.

“Takav je zaključak donesen nakon upoznavanja s argumentima u prilog takvom stavu: zbog pokušaja neprovođenja Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (izbjegavanja obveze kupovine udžbenika za izborne predmete u osnovnim školama), trošenje 7,3 milijuna kuna za nabavku metodičkih priručnika, koji će se zbog brojnih primjedbi koristiti samo jednu školsku godinu, zbog sumnjive nabavke skupih i nekvalitetnih tableta te sustavnog degradiranja odgojno-obrazovnog sustava i njegovih djelatnika u Hrvatskoj”, navodi se u priopćenju.

Također stoji da članovi Kluba odbacuju “medijske špekulacije da je ova inicijativa pokušaj rušenja Vaše Vlade, istiskivanje koalicijskih partnera ili lov na fotelje u izvršnoj vlasti na kojima počiva i odgovornost ministrice Divjak“.

Poštovani gospodine Plenkoviću, pišu dalje “Bandićevci”, Klub neće pokrenuti aktivnosti prikupljanja potpisa kako bi se u Hrvatskom saboru raspravljalo o radu ministrice Blaženke Divjak “zbog politikantskih i licemjernih stavova predstavnika drugih klubova zastupnika i parlamentarnih stranaka“.

Naime, javno su se danima, sudjelujući u nagađanjima oko ove teme, izjasnili kako inicijativu neće potpisati jer je pokreće Milan Bandić, ali da će glasati o nepovjerenju ministrici Divjak ako do toga dođe. Od vas očekujemo poduzimanje državničkih poteza na zaštiti zakonitosti rada Vlade i vaših ministara. Članovi kluba još jednom potvrđuju potporu projektima Vaše Vlade, a o radu ministrice Divjak bit će se u prilici odrediti prilikom rasprave i glasovanja o prijedlozima njenog ministarstva, naglašava se u pismu koji potpisuje Klub zastupnika.

“U ovoj fazi nećemo prikupljati potpise. Tim pitanjem se treba baviti prvenstveno premijer“, dodatno je novinarima nakon sastanka pojasnio Jankovics. Naglasio je da su imali “dosta živahan, zanimljiv sastanak na kojemu su razmotrili sve stručne, pravne i političke aspekte događaja iz prošlog tjedna” te da im je to prvi sastanak Kluba u zadnja dva tjedna.

Jankovics je odbio tumačenje da su od rušenja ministrice Divjak odustali zato što nisu uspjeli prikupiti 31 potpis jer, tvrdi, o tome nisu niti razgovarali.

Klub jednoglasno zaključio da neće prikupljati potpise

Upitan jesu li svi zastupnici iz njihova Kluba htjeli smjenu Divjak, kazao je da je zaključak Kluba jednoglasan te da u njemu stoji da neće ići u prikupljanje potpisa i nitko od njih 12 neće to raditi.

“O tome tko bi potpisao zahtjev danas nismo razgovarali, stav Kluba da se neće prikupljati potpise je jednoglasan”, ponovio je.

Na pitanje je li ovo njihov poraz odgovorio je da “ako je poraz da upozoravaju na možebitne probleme, onda podsjeća da su isto tako prije šest mjeseci upozoravali da je potrebno osigurati besplatne udžbenike za sve osnovne škole, što je i izglasano”.

Ustvrdio je kako nema riječi o ucjeni Vlade i premijera, U godinu i pol dana koliko sam na čelu Kluba, nikada nismo ucjenjivali, nismo ni danas, nećemo ni ubuduće, poručio je Jankovics, odbacivši tumačenje da je riječ o nemoći Kluba.

Milan Bandić, na konstataciju novinara da očito ne kontrolira svoje “žetončiće” u Saboru, u svom je stilu odgovorio: “A što bih trebao? Plakati? Vi ćete me natjerati da se sada rasplačem”.

Politika

Je li ovo moguće??? Pogledajte koliko Plenkovićeva Vlada ima straučnjaka za odnose s javnošću

Published

on

Da Hrvatska ima tolike stručnjake za odnose s javnošću do sada još nismo znali. No kada smo došli do podataka koliko premijer Andrej Plenković i njegovi ministri drže do tih stručnjaka i koliko ih je zaposleno po raznim ministarstvima zavrtjelo nam se u glavi.

”U ministarstvima Vlade RH radi ukupno 107 osoba zaduženih za poslove odnosa s javnošću, i to bez vanjskih PR agencija”, objasnio je Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja. Iz odgovora kojega je Mostovac zaprimio proizlazi da u Ministarstvu financija poslove odnosa s javnošću obavljaju četiri osobe, u Ministarstvu pravosuđa na ovom su radnom mjestu četiri osobe zaposlene na određeno, a tri na neodređeno vrijeme, sve skupa govorimo dakle o sedam ljudi.

U Ministarstvu zaštite okoliša poslove odnosa s javnošću obavlja dvoje ljudi, a u Ministarstvu kulture na toj je poziciji samo jedan čovjek isto kao i u Ministarstvu zdravstva. U Ministarstvu vanjskih poslova četiri su osobe zadužene za odnose s javnošću, a u Ministarstvu turizma na toj je poziciji jedna osoba. U Ministarstvu rada s javnošću se odnosi dvoje ljudi, dok u Ministarstvu obrane na tom polju radi sedam ljudi, prenosi Dnevno.hr.

U Ministarstvu graditeljstva pet osoba zaduženo je za odnose s javnošću, a u Ministarstvu branitelja pak jedna osoba. Tri osobe na ovim su pozicijama u Ministarstvu poljoprivrede, a jednako tako i u Ministarstvu državne imovine. U Ministarstvu znanosti ovaj posao obavlja dvoje ljudi, a u Ministarstvu za demografiju jedna osoba.

Čak osam osoba sjedi u Odnosima s javnošću Ministarstva prometa, četiri osobe obavljaju taj posao u Ministarstvu gospodarstva, u Ministarstvu regionalnih razvoja odnose s javnošću obavlja jedna osoba, u Ministarstvu unutarnjih poslova situacija je specifična pa tako ove poslove ukupno obavlja 47 osoba, no govorimo i o pozicijama po različitim policijskim upravama. U Ministarstvu uprave za odnose s javnošću zadužene su tri osobe.

Nacionalno/Dnevno.hr

Ucitavanje vijesti

Politika

HNS-ovci neće podržati ni jednog predsjedničkog kandidata

Published

on

Danas su odlučili da Hrvatska narodna stranka (HNS) ipak neće podržati niti jednog kandidata za predsjedničke izbore, a neće istaknuti ni svojeg kandidata, unatoč tome što je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak ranije izjavljivao da bi njegov izbor bio Zoran Milanović, kandidat SDP-a.

Hrvatska narodna stranka (HNS) ipak neće podržati niti jednog kandidata za predsjedničke izbore, a neće istaknuti ni svojeg kandidata, unatoč tome što je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak ranije izjavljivao da bi njegov izbor bio Zoran Milanović, kandidat SDP-a.

Odlučio je tako Središnji odbor stranke, održan danas u Zagrebu, a poruka vodstva stranke je da njihovi članovi obavezno izađu na predsjedničke izbore i glasuju prema savjesti, ali ne za kandidate ljevice, desnice, populiste i ekstremiste.

Također, HNS će, poručuju, pokrenuti inicijativu da se ubuduće predsjednik Republike bira u Hrvatskome saboru, a ne glasovima birača na neposrednim izborima, piše Jutarnji list

“Smatramo da treba dodatno jačati parlamentarnu demokraciju u Hrvatskoj i zato ćemo pokrenuti inicijativu s ustavnim i pravnim stručnjacima da se predsjednik države bira u Hrvatskome saboru”, poručio je Vrdoljak, naglasivši kako se protive svakom povećanju ovlasti predsjednika države, koje zaziva Miroslav Škoro.

Vrdoljak je pojasnio i zašto su se odlučili ne podržati postojeće kandidate i zašto neće imati svojeg kandidata.

“Naši politički prioriteti su unutarstranački izbori i nadolazeći parlamentarni izbori i zato nećemo imati svojeg kandidata niti ćemo podržati nekoga od postojećih. Ali, pozivamo članove i simpatizere da obvezno izađu na izbore i daju podršku po svojoj savjesti vodeći se našim liberalnim vrijednostima. Uvjeren sam da im temelj odluke neće biti pripadnost lijevoj ili desnoj političkoj frakciji, nego da će birati one koji će vući zemlju naprijed i da će pritom isključiti populiste, ekstremiste, krajnju ljevicu i desnicu”, poručio je Vrdoljak.

A izborni sabor HNS-a na kojem će se birati novi predsjednik održat će se između ožujka i svibnja iduće godine, do prosinca ove godine bit će održani izbori u mjesnim organizacijama, a do siječnja 2020. u županijskima.

Ucitavanje vijesti

Politika

Penava se sreo s Plenkovićem, ali nisu razgovarali o proširivanju prava Srba

Published

on

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava potvrdio je u subotu kako se u petak navečer u Vinkovcima susreo s predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejom Plenkovićem i razgovarao s njim, ali ne i o odluci Ustavnog suda o potrebi proširivanja prava Srba u Vukovaru.

“Bio sam u Vinkovcima, ali nismo pričali o tome i ne bih sada kvario time ovaj momenat”, rekao je kratko Penava novinarima kazavši kako je to bio običan susret njega i premijera “bez obaveznih tema”.

Na pitanje novinara, podržava li kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović kazao je kako je spreman njezinoj kandidaturi dati svu moguću osobnu podršku i podršku kao gradonačelnik Vukovara.

Na Olajnici u Vukovaru svečano je otkriven Gong svjetskoga mira čime je Vukovar postao jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima.

Na Olajnici u Vukovaru svečano je otkriven Gong svjetskoga mira čime je Vukovar postao jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima.

Gong je postavljan u organizaciji Grada Vukovara, a dar je Svjetskog odbora za mir i Republike Indonezije.

Umjetnički je rad akademskog kipara, slikala i grafičara Ante Sardelića Kraljevića iz Kanade.

Gong su otkrili predsjednik Svjetskoga odbora za mir Djuyoto Suntani i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao da Vukovar i Hrvatska nakon stradanja u ratu mogu sada doprinositi izgradnji mira u svijetu te da je ponosan što je gong postavljen upravo u Vukovaru kao simbolu stradanja hrvatskoga naroda u Domovinskome ratu.  

Hrvatska je 50. država u kojoj je izgrađen ovakav gong, a ideja o postavljanju gonga nastala je 2002. godine nakon terorističkih napada na Baliju u Indoneziji. 

Za glazbeni ugođaj pri otkrivanju gonga pobrinule su se članice Udruge „Hrvatska žena“ Vukovar, a nastupili su i članovi Viteškog udruženja Kumpanija iz Blata na otoku Korčuli.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije