Klub vijećnika HDZ-a: Grad Vukovar vodi računa o dostojnom životu svake nacionalne manjine

Foto: Hina

Klub vijećnika HDZ-a u vukovarskome Gradskome vijeću ocijenio je u subotu nepotrebnim problematiziranje prava srpske nacionalne manjine i poručio da Grad Vukovar vodi računa o dostojnom životu svake nacionalne manjine.

Prava koja srpska nacionalna manjina uživa u Republici Hrvatskoj veća su od prava koja manjine imaju u drugim europskim državama i daleko iznad prava koja Hrvati imaju u Republici Srbiji, poručio je na konferenciji za novinare u Vukovaru Klub vijećnika HDZ-a u Gradskome vijeću, ocijenivši nepotrebnim problematiziranje prava srpske nacionalne manjine.

Predsjednik Gradskom vijeća Tomislav Šota naglasio je da javnost mora biti upoznata s pravima koja srpska zajednica koristi u Vukovaru  i to „cijelim katalogom prava koja su im zajamčena Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, i posebnim zakonima poput Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH, Zakonu o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina ali i pravima iz gradskoga Statuta“.

Ocijenivši da se samo istinom može do boljega suživota, Šota je dodao da uz navedena prava pripadnici nacionalnih manjina imaju i niz druga vezanih za njegovanje vlastite kulture i vjere.

Vijećnica Ivana Radoš istaknula je da se srpska nacionalna manjina opredijelila za školovanje djece na vlastitom jeziku i pismu, da i predškolska djeca pohađaju zasebne vrtiće u kojima tek 10 sati tjedno uče na hrvatskom jeziku.

Koristeći pravo na prijevod materijala sa sjednica Gradskog vijeća na srpski jezik i ćirilično pismo, potroši se godišnje 100.000 proračunskih kuna, rekla je Radoš, naglasivši da je taj novac dostatan za nabavu radnih bilježnica svim vukovarskim učenicima. 

Dodala je da vukovarski učenici srpske nacionalnosti odbijaju pohađati terensku nastavu u Memorijalnom centru Domovinskog rata što je obveza svih učenika u Republici Hrvatskoj.

„Tko doista mlade odvaja od vršnjaka i tko se protivi suživotu“, upitala se Radoš ocijenivši da unatoč svim pravima predstavnici srpske nacionalne manjine govore o ugroženosti.

I vijećnica Kristina Ozdanovac u tom je smislu govorila o kulturnoj autonomiji srpske nacionalne manjine te istaknula da je KUD-u „Sloga“ iz gradskog proračuna osigurano 114.000 kuna, za obnovu Srpskoga doma više od milijun kuna, a za Parohijski dom grad je izdvojio 7 milijuna kuna.

„Očito je da Grad vodi brigu i o njihovim sakralnim objektima i spomenicima“, rekla je i nastavila da je iz proračuna za Srpsko narodno vijeće osigurano 90.000 kuna dok ostale manjine dobivaju po 30.000 kuna, a srpska nacionalna manjina ima i vlastitu radijsku postaju za koju se iz proračuna također osiguravaju sredstva. Dodala je da je i za nogometni klub „Vuteks-Sloga“ u pet godina izdvojeno 2,5 milijuna kuna.

Uza sve, rekla je, imaju i „dogradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine koji Oluju naziva etničkim čišćenjem“.

Vijećnik David Vlajčić, među ostalim, iznio je i niz zamjerki na račun predstavnika srpske nacionalne manjine koji ne dolaze na obilježavanje nacionalnih praznika kao ni na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara te „time pokazuju što misle o nama“,  za razliku od pripadnika drugih nacionalnih manjina.

Konferencija za novinare zaključena je na način da je novinarima predočen letak na kojem je u  gornjem djelu slika spomen-ploče zapovjedniku napada na Vukovar generalu Mladenu Bratiću otkrivena jučer u vojarni u Novom Sadu, a u donjem dijelu spomen-križ vukovarskog naselja Lužac s imenima ubijenih. Ispod svega stoji latinični natpis „Dobro se razumijemo“.

Iako je Klub vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vukovara sazvao konferenciju za novinare, istima pitanja nisu bila dopuštena.