Klub Roniti se mora organizirao ekološku akciju “Think Green” na otoku Rabu

ilustracija

Ronilački klub Roniti se mora organizirao je od 20. do 22. svibnja svoju 25. ekološku akciju “Think Green” na otoku Rabu gdje su na šest lokacija uklonili osam tona otpada.

Akciju su proveli uz podršku Kluba podvodnih aktivnosti Amfora s Raba. Klub koji je slavi 51. rođendan prvi je klub u Hrvatskoj koji je održao akciju čišćenja podmorja, istaknuto je u ponedjeljak u priopćenju.

Eko-akcija za vikend je čistila rapsko podmorje na lokacijama Kampor, trajektna luka Rab, na rapskoj rivi, u uvali Komunčica na poluotoku Frkanj, ispod mola Hotela International te na području oko otoka Dolina.

Iz podmorja su izvukli ukupno osam tona otpada, od čega je najviše bilo odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada, lima, akumulatora i boca, a prikupljeno je i oko 250 vreća sitnog otpada.

U akciji je sudjelovalo 50 ronilaca, od kojih je najmlađi imao 12 godina.

U sklopu akcije učenici OŠ Ivana Rabljanina izradili su glinene kugle s dobrim bakterijama koje na morskom dnu razgrađuju nataloženi otpadni mulj te su na morsko dno lučice Rab bacili 1000 komada.

Osim eko-akcije, za osnovnoškolce su održali i predavanja o ekologiji i ronjenju u Zimskog kinu grada Raba.

RK Roniti se mora već 11 godina organizira akciju “Think Green” te osim mora, čiste rijeke i jezera diljem Hrvatske te podižu ekološku svijest i ukazuju javnosti na onečišćen okoliš.