Klub HSS-a podupro profesore i učitelje koji traže veće plaće

Konferencija za medije Željka Lenarta i Davora Vlaovića

Klub zastupnika Hrvatske seljačke stranke i Demokrata podupro je u petak profesore i učitelje koji su za idući tjedan najavili štrajk u osnovnim i srednjim školama tražeći povećanje plaća jer smatraju da bez motiviranih nastavnika nema kvalitetnog obrazovanja ni napretka.

“Osnovica plaće u školstvu koja će biti isplaćena u listopadu je 5695 kuna. Zar je to plaća za učitelja koji bi trebao biti motiviran, kvalitetno prenijeti znanja i vještine na djecu, motivirati ih da kritički razmišljaju i angažiraju na istraživanju, stječu znanja i vještine?”, upitao je HSS-ov Davor Vlaović i ustvrdio kako je nemoguće s tako malim plaćama kreirati kvalitetnu školu.

Na konferenciji za novinare u Saboru, Vlaović je rekao kako premijer Andrej Plenković samo prigodničarski govori o ulaganju u znanost i obrazovanje kao temeljima za rast, razvoj i konkurentnost hrvatskog gospodarstva, a kad treba povećati plaće, onda kaže da nema novca.

Osvrnuo se i na ministricu obrazovanja Blaženku Divjak za koju kaže da deklarativno podržava učitelje, ali se povlači kada treba nešto konkretno poduzeti. “Tražimo da ministrica stane zajedno s učiteljima na čelo štrajkačke kolone i ukoliko ne dođe do realizacije povećanja plaća učiteljima- neka da ostavku. To bi bila prva ministrica koja se bori za svoj resor”, rekao je.

Vlaović je pohvalio osnivanje Centra za umjetnu inteligenciju na Fakultetu elektronike i računarstva i dodao: “Možda premijer misli da učitelji nisu potrebni  pa će na FER-u proizvesti robote koji će predavati umjesto njih”.

“Samo obrazovan čovjek je slobodan čovjek”, zaključio je Željko Lenart citirajući Sjepana Radića.

Klub HSS-a najavio je da će u saborsku proceduru poslati izmjene Obiteljskog zakona u dijelu koji se odnosi na uzdržavanje djece u slučaju razvoda braka. Predlaže da se rok u kojem Centar za socijalnu skrb pokreće postupak naplate uzdržavanja (alimentacije) u slučaju kada roditelj ne izvršava svoje obveze smanji s tri mjeseca na 15 dana.