Ključna brojka je 10 milijardi kuna

Konzum je na kraju 2015. godine prikazao dobit od 235 mil. kn, dok su službena izvješća pokazala da je postojao stvarni gubitak od više od 1,4 mlrd. kn i tako za sve ostale kompanije unutar grupe Konzum. Svi ti gubici bili su iznad visine kapitala od 5 mlrd. kn. Po svim našim izračunima, vjerojatno je da je Konzum imao gubitak iznad visine kapitala, izjavio je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor predstavljajući revizorska izvješća o poslovanju Agrokorovih kompanija.

Prezentirana su revidirana izvješća i izvješća u maloprodaji, poljoprivredi i prehrani. Istaknuo je da će iznijeti podatke za Tisak Konzum, Konzum Velpro, Merkator, Belje, Vupik i PIK Vinkovci i u diviziji Prehrana Jamnica, Roto Ledo i PIK Vrbovec.

U revizijama, kompanijama morali smo otvarati izvješća i iz ranijih godina koja su već bila zatvorena i revidirana, jer se vidjelo da su neke stvari već u 2015. bile krivo vođene. Grupni pregled, neto rezultat, to jest gubitak u maloprodaji, iznosi preko 95% gubitka.

Konzum je imao neto gubitak 1,859 mlrd. kn dok je Tisak imao gubitak od 388 milijuna kuna, grupa poljoprivreda je ostvarila na kraju 2016. godine gubitak od 329 milijuna kuna, od čega skoro 75% čini PIK Vinkovci 233 milijuna kuna dok je grupa Prehrana u kojoj su Ledo, Jamnica, PIK Vrbovec i Zvijezda ostvarili gubitak od 741 milijun.

Ova kompanija ima više od 3 milijarde različitih stavki i sve ih je trebalo pregledati kako bi se utvrdilo stvarno stanje.

Na pitanje novinara može li se zbog ovih gubitaka tražiti kaznena odgovornost, Ramljak je rekao kako je ključan iznos od 10 milijardi kuna – razlika između usklađenja i vrijednosti imovine i onoga što je bilo knjiženo kao imovina. Izjava da je promjenom poslovne politike došlo do promjene knjigovodstvene tehnike ne može biti točna pretpostavka.

Usklađenja i vrijednost imovine i onoga što je bilo knjiženo kao imovina nije pratilo računovodstvene standarde, naglasio je Ramljak. Rekao je kako danas ne želi govoriti o tome gdje i koliko i kako je došlo do zakonskih ili ne zakonskih nepravilnosti.

Ispravci na stavkama pojedinh kompanija su značajni, no važno je većina njih jednokratne prirode. U izvješćima sljedeće godine sigurno nećemo gledati ovakve brojke. Najveći utjecaj u ovim ispravcima je u operativnim kompanijama, na stavkama internih potraživanja, rekao je Ramljak.

Naglasio je da nije bilo Lex Agrokora revizor ne bi mogao raditi reviziju poslovanja ovih kompanija na načelu neograničenosti poslovanja. S obzirom na gubitak na kapitalu određenih kompanija svakako bi doveo do stečaja.

Svi ovi podaci ne znače da je tvrtka operativno loše poslovala. Većina ovih gubitaka rezultat je koji se godinama skupljao. Jedan od najvažnijih razloga zbog kojih se Agrokor grupa našla u ovoj situaciji je taj što je 2014. imovina tvrtke prepuštena bez naknade Mercatoru u Srbiji, a u knjigama je stajala vrijednost oko tri milijarde kuna.

Ovom prezentacijom želio bih naglasiti da ćemo prezentirati isključivo rezultate pojedinih kompanija koje su u sastavu Agrokora budući da još nismo imali privremeno Vjerovničko vijeće. Nećemo prezentirati konsolidirane podatke i podatke za Agrokor d.d., kazao je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor.

To je bio kompleksan zadatak. Zahvalio bih svima koji su radili na njemu jer su ga završili u rekordnom roku. Radili su zadnjih pet mjeseci vrlo intenzivno. Agrokor kao grupa je vrlo kompleksan sustav. Sve ovo nije bilo lako raspetljati u tako kratkom roku.

Došli smo do rezultata za koje svi vjerujemo, a sam rezvizor je to i potvrdio, da su to sada realni rezultati koji odražavaju realnu vrijednost ove kompanije, kazao je Ramljak.

Sve ovo je uvertira za potpuno izvješće koje će izvanredna uprava podnijeti privremenom vjerovničkom vijeću u ponedjeljak. Nakon toga bit će dostupno i javnosti.