Klisović: Plenković bi imao šanse postati predsjednikom Europske komisije

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku SDP-ovac Joško Klisović ocijenio je u ponedjeljak da bi premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković imao šanse postati kandidatom za predsjednika Europske komisije, pa i predsjednikom Komisije, pobijedi li Europska pučka stranka (EPP) na izborima za Europski parlament iduće godine.

“Predsjednici Komisije ne dolaze nužno iz najjačih zemalja Europske unije jer one po svojoj logici imaju prilično veliki utjecaj na stanje stvari unutar Unije. Dolaze obično iz manje zemlje, pa bi onda i Plenkovićeva kandidatura mogla biti sagledana u pozitivnom smislu. Ako Plenković ozbiljno pristupi tom poslu, a on jako dobro zna kako se promicanje takve kandidature radi, mislim da ima šanse”, rekao je Klisović na upit novinara da prokomentira medijske napise o navodnoj Plenkovićevoj kandidaturi za šefa Europske komisije.

“EPP je trenutačno najjača politička grupacija u Europskom parlamentu, vidjet ćemo kako će biti nakon sljedećih izbora. To će umnogome odrediti iz koje će političke grupacije biti predsjednik Komisije. Plenković je dio te grupacije, pa ako uspije dobiti potporu većine stranaka te grupacije, onda ima šansu biti i predsjednikom Europske komisije”, kaže Klisović.

No, Plenković je već ranije, nakon sastanka u Središnjici HDZ-a sa članovima vodstva stranke, demantirao napise da će se kandidirati za nominaciju Europske pučke stranke za kandidata za predsjednika Europske komisije na izborima u proljeće 2019. godine.

“Moj posao je biti predsjednik hrvatske Vlade i raditi sve što je potrebno da riješimo brojne probleme koji su na dnevnom redu hrvatskog društva” rekao je Plenković novinarima.

Očito neki u današnjem kontekstu, žele malo “ušušurati atmosferu”, dodao je Plenković komentirajući tekst koji je objavio riječki Novi list. Dobro je ako ljudi misle da Hrvatska ima predsjednika Vlade koji bi mogao biti i predsjednik Europske komisije, ocijenio je i istaknuo kako je on “hrvatski premijer s jasnim zadaćama da radi na boljitku Hrvatske u EU-u”. (Hina)