Klinika za psihijatriju Vrapče prvi telepsihijatrijski centar u Hrvatskoj

Klinika za psihijatriju Vrapče u ponedjeljak obilježava 141. godišnjicu osnutka, postavši prvi telepsihijatrijski centar u Hrvatskoj koji je registriran za obavljanje stručne djelatnosti iz područja psihijatrije, priopćeno je iz te bolnice.

“Temeljem odluke Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, na prijedlog Ministarstva zdravstva Klinika za psihijatriju Vrapče ušla je u mrežu telemedicinskih centara kao prvi telepsihijatrijski centar u Hrvatskoj koji je registriran za obavljanje stručne djelatnosti iz područja psihijatrije”, navodi se u priopćenju Klinike za psihijatriju.

Podsjeća se da je Klinika osnovana 15. prosinca 1871. godine te je tijekom svoje bogate povijesti uvijek živjela sudbinu svog naroda i odgovarala izazovima vremena brinući o najpotrebitijima.

Ovogodišnji Dan bolnice obilježit će se stručnim skupom, kojim će se nastojati skrenuti pozornost na utjecaje i značaj pandemije covida-19 te općenito neposrednih i posrednih ugroza na psihičko zdravlje i neophodnost osiguranja sveobuhvatne i cjelovite psihijatrijske skrbi.

Stručni skup će se, sukladno važećim epidemiološkim mjerama, prenositi digitalnim putem, a sudjelovat će istaknuti predstavnici sustava zdravstvene skrbi i sustava skrbi za psihičko zdravlje.

Ravnateljica Petrana Brečić ističe da Klinika i svi njezini stručnjaci trajno nastoje ukazivati na važnost psihičkog zdravlja te unaprjeđivati zdravstvenu skrb za psihičko zdravlje, prilagođavajući ju jedinstvenim potrebama i okolnostima.

U okvirima obilježavanja Dana bolnice otvorit će se i izložba „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“ Udruge „Crne mambe“, koja će također biti dostupna digitalnim putem.