Klinika za psihijatriju Vrapče obilježila 140 godina rada

Zagreb, 15.11.2019 - Klinika za psihijatriju Vrapče proslavlja 140. obljetnicu postojanja i rada. Tom je prilikom, uz svečani program, održan i simpozij pod nazivom ''Dugovječnost – civilizacijsko postignuće i izazov današnjice'' koji simbolično naglašava osnovnu funkciju Bolnice kroz njezinu povijest – brigu i skrb za najranjiviji dio populacije. Na slici Dražen Bošnjaković, Milan Kujundžić, Željko Reiner, Tomislav Madžar, Milan Bandić i Petrana Brečić. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

U povodu 140. obljetnice rada u zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vrapče u petak je otvoren Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, u čije je uređenje uloženo 11 milijuna kuna, a Zavod za forenzičku psihijatriju imenovan je po dugogodišnjem ravnatelju Klinike, preminulom Vladi Jukiću. 

“Ovo je veliki datum koji sam za sebe puno govori, Klinika za psihijatriju Vrapče sinonim je hrvatske psihijatrije i predstavlja stožernu hrvatsku psihijatrijsku ustanovu”, istaknula je ravnateljica Petrana Brečić na svečanoj proslavi bolnice izgrađene 1879. godine.

Klinika za psihijatriju Vrapče je najstarija, najveća i najznačajnija psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj, namjenski građena za oboljele od duševnih poremećaja, a tijekom svoje povijesti izrasla je u stožernu psihijatrijsku ustanovu u Hrvatskoj.

Danas se u njoj godišnje bolnički liječi 8500 duševnih bolesnika, kroz dnevnu bolnicu prođe 25.000 pacijenata, dok se ambulantno pregleda oko 60.000 bolesnika.

Na svečanosti su sudjelovali brojni uglednici iz političkog i javnog života, liječnici i znanstvenici, među kojima i ministar zdravstva Milan Kujundžić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji su otvorili novi bolnički centar. 

Novi Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju, u čiji je obnovu Grad Zagreb uložio 11 milijuna kuna, nalazi se u prostoru koji se od osnutka bolnice koristio za stolarsku radionicu, a renoviran je na poticaj pokojnog dugogodišnjeg ravnatelja Vlade Jukića. Prostire se na 850 kvadratnih metara, a osim dnevnobolničkog liječenja, predviđena je provedba psihoedukativnih programa za bolesnike i članove njihove obitelji.

Svi sudionici prisjetili su se bivšeg ravnatelja Jukića kao najzaslužnijeg za visoku stručnu i znanstvenu razinu bolnice u Vrapču, u kojoj je kroz proteklih 140 godina liječeno više od 200.000 ljudi. 

U bolnici se odvija intenzivan nastavni i znanstveni rad, ona je ujedno klinika zagrebačkog Medicinskog fakulteta i nastavna baza brojnih drugih fakulteta zagrebačkog Sveučilišta.

Iz Klinike za psihijatriju Vrapče potaknuti su svi propisi koji se odnose na ljudska prava duševnih bolesnika, a psihijatri iz Vrapča bili su među kreatorima Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama

U sklopu proslave 140. obljetnice Klinike održat će se i i simpozij pod nazivom ”Dugovječnost – civilizacijsko postignuće i izazov današnjice”, koji će na simboličan način naglasiti osnovnu funkciju bolnice kroz njezinu povijest – brigu i skrb za najranjiviji dio populacije.