Klinici za dječje bolesti splitskoga KBC-a u ponedjeljak je svečano dodijeljen počasni naslov “Klinika za dječje bolesti – prijatelj djece”.

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović je rekao kako to bolnici mnogo znači i da su, s obzirom na to da je on pedijatar, na tome godinama “puno radili i dosta toga ulagali”.

“To je bolnici znak prepoznavanja da je ne samo ta klinika, već čitava bolnica prijatelj djece. Mi smo na to ponosni jer želimo i ulažemo u našu djecu. Upravo djeca su ne samo naša budućnost, nego i sadašnjost, te sreća svih nas. Radimo i sretni smo da smo ovo postigli”, rekao je Meštrović.

Ovo je prigoda koju su u splitskoj bolnici poprilično dugo čekali, rekao je predstojnik Klinike za dječje bolesti Marijan Saraga i objasnio kako to znači da su postigli sve standarde koji su potrebni da se djeca u njoj dobro i kvalitetno liječe. To znači i da imaju svu medicinsku skrb, visoke standarde, da u njoj što manje borave, da se sve što se može obraditi napravi izvan bolnice, da tijekom boravka u bolnici s njima budu i njihovi roditelji.

“Ovaj počasni naslov znači i da djeca koja se budu kod nas liječila neće izostajati s nastave, već će je pohađati na odjelu, ovdje će se moći i igrati i tako zadovoljiti sve one potrebe koje djeca po svom uzrastu imaju. Ovo je bio jedan veliki i složeni postupak koji smo mi danas doveli kraju”, izjavio je Saraga.

Dodao je da na klinici imaju timove za bol jer ne žele da njihovi mali pacijenti pate tijekom medicinskih intervencija. Žele što je moguće više reducirati bol i nelagodu u djece. Rekao je da taj počasni naslov dodjeljuje posebno povjerenstvo Saveza društava “Naša djeca” koje ga je nakon godinu dana procjene odlučilo dati Klinici za dječje bolesti u Splitu. Podsjetio je da su zahvaljujući mnogim donatorima uspjeli obnoviti gotovo cijelu kliniku.

Glavna medicinska sestra Klinike za dječje bolesti splitskoga KBC-a Ivanka Ercegović smatra kako će taj počasni naslov promijeniti nešto u sustavu. Istaknula je da im on znači mnogo te da su zbog toga sretni. Na klinici se već godinama nastoje ispuniti uvjeti koje propisuje Savez društava “Naša djeca”, rekla je, dodajući da su ti uvjeti ispunjeni, no na tome neće stati jer im je cilj daljnja humanizacija bolničkog liječenja djece.

“Želimo uspostaviti što bolji partnerski odnos s roditeljima naših pacijenata jer smo na taj način sigurni da će mali pacijenti bolnicu doživljavati lakše i manje stresno. S djecom je lijepo raditi i svaki uspjeh nam daje snagu za dalje. To je težak i odgovoran, ali lijep posao koji čovjeka ispunjava”, rekla je Ercegović.

Na klinici imaju 103 postelje i 25 postelja – stolaca za dnevnu bolnicu. U pravilu su, rekla je novinarima, popunjeni oko 70 posto na stacionarnom dijelu. U dnevnoj bolnici, dodala je, rade jako puno, a otkako su je otvorili, smanjili su bolničko liječenje s 3500 na 2500 pacijenata na godinu.