Povezite se

Vijesti

Klinika za dječje bolesti splitskoga KBC-a postala prijatelj djece

Objavljeno

-

Klinici za dječje bolesti splitskoga KBC-a u ponedjeljak je svečano dodijeljen počasni naslov “Klinika za dječje bolesti – prijatelj djece”.

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović je rekao kako to bolnici mnogo znači i da su, s obzirom na to da je on pedijatar, na tome godinama “puno radili i dosta toga ulagali”.

“To je bolnici znak prepoznavanja da je ne samo ta klinika, već čitava bolnica prijatelj djece. Mi smo na to ponosni jer želimo i ulažemo u našu djecu. Upravo djeca su ne samo naša budućnost, nego i sadašnjost, te sreća svih nas. Radimo i sretni smo da smo ovo postigli”, rekao je Meštrović.

Ovo je prigoda koju su u splitskoj bolnici poprilično dugo čekali, rekao je predstojnik Klinike za dječje bolesti Marijan Saraga i objasnio kako to znači da su postigli sve standarde koji su potrebni da se djeca u njoj dobro i kvalitetno liječe. To znači i da imaju svu medicinsku skrb, visoke standarde, da u njoj što manje borave, da se sve što se može obraditi napravi izvan bolnice, da tijekom boravka u bolnici s njima budu i njihovi roditelji.

“Ovaj počasni naslov znači i da djeca koja se budu kod nas liječila neće izostajati s nastave, već će je pohađati na odjelu, ovdje će se moći i igrati i tako zadovoljiti sve one potrebe koje djeca po svom uzrastu imaju. Ovo je bio jedan veliki i složeni postupak koji smo mi danas doveli kraju”, izjavio je Saraga.

Dodao je da na klinici imaju timove za bol jer ne žele da njihovi mali pacijenti pate tijekom medicinskih intervencija. Žele što je moguće više reducirati bol i nelagodu u djece. Rekao je da taj počasni naslov dodjeljuje posebno povjerenstvo Saveza društava “Naša djeca” koje ga je nakon godinu dana procjene odlučilo dati Klinici za dječje bolesti u Splitu. Podsjetio je da su zahvaljujući mnogim donatorima uspjeli obnoviti gotovo cijelu kliniku.

Glavna medicinska sestra Klinike za dječje bolesti splitskoga KBC-a Ivanka Ercegović smatra kako će taj počasni naslov promijeniti nešto u sustavu. Istaknula je da im on znači mnogo te da su zbog toga sretni. Na klinici se već godinama nastoje ispuniti uvjeti koje propisuje Savez društava “Naša djeca”, rekla je, dodajući da su ti uvjeti ispunjeni, no na tome neće stati jer im je cilj daljnja humanizacija bolničkog liječenja djece.

“Želimo uspostaviti što bolji partnerski odnos s roditeljima naših pacijenata jer smo na taj način sigurni da će mali pacijenti bolnicu doživljavati lakše i manje stresno. S djecom je lijepo raditi i svaki uspjeh nam daje snagu za dalje. To je težak i odgovoran, ali lijep posao koji čovjeka ispunjava”, rekla je Ercegović.

Na klinici imaju 103 postelje i 25 postelja – stolaca za dnevnu bolnicu. U pravilu su, rekla je novinarima, popunjeni oko 70 posto na stacionarnom dijelu. U dnevnoj bolnici, dodala je, rade jako puno, a otkako su je otvorili, smanjili su bolničko liječenje s 3500 na 2500 pacijenata na godinu.  

Vijesti

Koordiniranom akcijom operativnih snaga civilne zaštite spašena stoka

Published

on

Županijski centar 112 Gospić je u nedjelju, 17. studenog, zaprimio zahtjev za pomoć stanovnika Lipovog polja s području Općine Perušić. Naime, zbog podizanja razine vode uslijed velikih padalina na području Like, 60-ak ovaca i nekoliko krava na polju je ostalo okruženo vodom.

Obaviješteni su načelnik Stožera civilne zaštite općine Perušić i voditelj Službe civilne zaštite Gospić koji u koordinaciji s ravnateljem GD Crvenog križa Gospić donose odluku da pomoć pruži interventni tim Gradskog društva Crvenog križa Gospić koji je osposobljen za spašavanje u elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama. U pripravnost je također stavljen HGSS Stanica Gospić i DVD Perušić koji se nešto kasnije i uključio u akciju. Tijekom nedjelje spašene su krave, a zbog noći, kiše i nemogućnosti daljnjeg spašavanja akcija je nastavljena u ponedjeljak.

U popodnevnim satima u ponedjeljak i 60-ak ovaca uspješno je prevezeno na sigurno.

I ova akcija spašavanja pokazala je još jedan uspješan primjer koordiniranosti operativnih snaga civilne zaštite, Stožera civilne zaštite i Službe civilne zaštite Gospić, a načelnik Stožera civilne zaštite Gospić uputio je zahvalu ekipama koje su na kiši i lošem vremenu odradile hvalevrijednu akciju, pritom pokazavši spremnost za nadolazeću zimu i nove izazove koji se pred njih postave.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Predsjednica: Proračunski višak mora se preliti na račune građana

Published

on

Šesti redovni sabor Nezavisnih sindikata Hrvatske

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u utorak sa sindikalnog skupa da se pozitivni gospodarski pokazatelji i proračunski višak moraju preliti na račune građana, te da je uloga sindikata u gospodarskoj i socijalnoj politici neizostavna. 

“Svi ključni ekonomski pokazatelji i poslovna klima trenutačno su povoljni, ali to nas ne smije uspavati. Želimo stabilan i uspješan gospodarski i općedruštveni razvoj, što znači rast životnog standarda i kvalitetno zapošljavanje”, istaknula je Grabar-Kitarović u govoru na Šestom saboru Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Poručila je kako je za uspjeh gospodarskog i ukupnog razvoja  hrvatske države i društva potrebna jasna razvojna strategija, no prije svega se moramo osloniti na vlastite snage.

Posebno je naglasila demografski problem i iseljavanje cijelih obitelji i iskusne radne snage, a kao glavni uzrok iseljavanja navela je korupciju “koja ubija nadu u bolje sutra, u mogućnost postojanja bogatije i sretnije Hrvatske”.

Ustvrdila je da u kontekstu demografskih pitanja treba promatrati i sva pitanja radnoga zakonodavstva, radničkih prava i socijalnih odnosa.

“Važna pretpostavka za to je kontinuiran dijalog između države, lokalne samouporave, poslodavaca i sindikata.  To mora biti dijalog o strateškim ciljevima društvenog i državnog razvoja. Potreban nam je društveni ugovor između svih dionika u državi, kakav danas imaju mnoge kapitalističke države koje su socijalno osjetljive”, kaže Grabar-Kitarović.

Neizostavna je uloga sindikata u pitanjima mobilnosti radne snage i ponovnog uključivanja umirovljenika, iseljenika i trudnica u radne procese, a zatim i kriterije uvoza radne snage. “Držim da ta uloga može i mora biti veća jer su nam potrebna zajednička promišljanja u sklopu gospodarsko-socijalnog i ukupnog društvenog dijaloga”, poručila je.

Društvenim ugovorom bi se, kaže, izmijenile odredbe i propisi s područja socijalne skrbi, doplatka za djecu, prava nezaposlenih, minimalne plaće te pojedinih odredaba propisa s područja zdravstvene zaštite, mirovinskog osiguranja i drugih pitanja.

Najavila je da će o svim tim pitanjima otvoriti dijalog sa sindikatima, s nadležnim ministarstvima, udrugama poslodavaca, demografima, ekonomistima, pravnicima, politolozima i drugim stručnjacima.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Komemoracija “Žrtva Borovo naselja za domovinu”

Published

on

Komemorativnim skupom “Žrtva Borovo naselja za domovinu” u utorak je u nekadašnjem Borovo commercu, gdje se 1991. nalazila ratna bolnica i kvartovsko sklonište, obilježena obljetnica velikosrpske okupacije Borova naselja i stradanja njegovih mještana, uz apel svima koji nešto znaju o nestalima da pomognu u njihovu pronalasku.

 Prema podatima vukovarskih stradalničkih udruga, u trenutku okupacije 19. studenoga 1991., u bolnici i skloništu u Borovo commercu nalazilo se oko 800 civila i ranjenika, a po ulasku agresora u taj prostor nasilno je odvedeno, izloženo torturama i ubijeno 115 branitelja i civila. Na sam dan okupacije u Borovu naselju ubijena je 51 osoba.

 U tromjesečnoj opsadi Borova naselja poginulo je 176 branitelja i civila, a još je nepoznata sudbina 63 branitelja i civila iz tog vukovarskog naselja.

 Izaslanik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je Udruzi roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” na suradnji s Ministarstvom branitelja i energiji koju ulažu u organiziranju komemoracije, ali i u odašiljanju poruke da sudbina nestalih mora biti riješena.

 Ministar je potvrdio kako je u tijeku nekoliko ekshumacija, ističući kako je njegovo ministarstvo posvećeno potrazi za nestalima, izrazivši uvjerenje da će rezultati u narednom razdoblju biti još bolji nego do sada.

 Predsjednica “Vukovarskih majki” Manda Patko poručila je kako se danas prisjećamo svih onih koji su poginuli zbog ljubavi prema domovini.

 “Naši nestali, naša su bolna rana koja ne zastarijeva. Mnogi nas ne razumiju, no ni mi ne razumijemo kada će naše lutanje završiti“, rekla je Patko i dodala da “krvnici uživaju blagodati ove države”, ali ne ispunjavaju svoje obveze i ne govore gdje su pokopani nestali, “pa zločin još uvijek traje jer je šutnja zločin”.

 Kod spomen-ploče među ostatcima Borovo commerca u spomen na poginule, ubijene i nestale branitelje i civile Borovo naselja brojna izaslanstva zapalila su svijeće i položila vijence. Među onima koji su odali počast žrtvama bile su i predstavnice udruženja “Žene u crnom” iz Beograda“ te udruge “Žene iz Zvornika”.

 Zbivanja na današnji dan 1991. godine prisjetio se Ivo Kovačić, koji se kao ranjenik nalazio u bolnici u Borovo commercu.

 “Od jutra su započeli napad, a oko 10 sati topnička paljba usmjerena je na Borovo commerc, pri čemu su rušeni potporni stupovi kako bi se kompleks urušio u podrumski prostor, no srećom do toga nije došlo“, rekao je Kovačić. Dodao je da su, kada su izlazili iz skloništa, “domaći Srbi” izdvajali branitelje i civile od kojih su mnogi potom streljani, a neki odvedeni u logore gdje im se gubi svaki trag.

 Komemoracija je nastavljena Križnim putem, kojim su Vukovarci i drugi prošli Ulicom Blage Zadre, Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa.

 Na obali Dunava u Borovu, nekadašnjem Borovu Selu, komemorativnim skupom “Svjedočenjem protiv zaborava” u popodnevnim satima odat će se počast stradalim braniteljima i civilima koji su na obali ubijani, a tijela im bacana u rijeku.

 Položit će se vijenci i upaliti svijeće i na Farmi Lovas, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovo naselju i Vukovaru, čiji su posmrtni ostatci bili pomiješani s ostatcima uginule stoke.

 U organizaciji “Vukovarskih majki”, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kasnije popodne u Borovo naselju odat će se počast i kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije