Povezite se

Svijet

Kina vjeruje da može postići trgovinski sporazum sa SAD-om dok Trump traži “pravi dogovor”

Objavljeno

-

Kina je u srijedu izrazila uvjerenje da može postići trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama unatoč najnovijem upozorenju predsjednika Donalda Trumpa da će posegnuti za uvođenjem još više carina ako dvije strane ne mognu riješiti međusobne nesuglasice.

Opaske kineskog ministarstva trgovine uslijedile su nakon razdoblja relativnog zatišja u Pekingu nakon što su Trump i kineski predsjednik Xi Jinping postigli privremeno primirje u njihovu trgovinskom ratu u subotu na susretu u Argentini.

U kratkom priopćenju na svojoj internetskoj stranici ministarstvo je reklo da će Kina pokušati brzo djelovati kako bi provela određena pitanja o kojima već postoji suglasnost dok obje strane “aktivno promiču rad na pregovorima unutar 90 dana u skladu s jasnim rokovima i putokazima”.

“Uvjereni smo u provedbu”, stoji u priopćenju koje naziva najnovije bilateralne pregovore “veoma uspješnim”.

Prijetnja daljnjega zaoštravanja u trgovinskom ratu između dvaju najvećih svjetskih gospodarstva zabrinjava financijska tržišta i svjetsko gospodarstvo veći dio ove godine pa su investitori s olakšanjem pozdravili primirje.

No raspoloženje se brzo pokvarilo zbog sumnji da će dvije strane biti u stanju za 90 dana pregovaračkog razdoblja koje je dogovoreno postići stvarni dogovor o mnoštvu pitanja u kojima vladaju podjele.

Neuspjeh bi ojačao izglede za nove američke carine i moguće kinesko uzvraćanje već u ožujku. Trump je na Twitteru iznio mogućnost za produljenje tromjesečnog prekida vatre ali i upozorio da će se carine vratiti ako pregovori ne urode plodom.

“Pregovori s Kinom su već započeli. Ukoliko se ne produlje završit će za 90 dana od datuma naše sjajne i veoma srdačne večere s predsjednikom Xijem u Argentini”, rekao je Trump u tweetu.

On je kazao kako će uvesti “velike carine” na kinesku robu uvezenu u Sjedinjene Države ako njegova administracija ne bude mogla postići učinkovit trgovinski dogovor s Pekingom.

“Mi ćemo ili imati PRAVI DOGOVOR s Kinom, ili uopće nikakav dogovor – u kojem slučaju ćemo uvesti velike carine na kineske proizvode koji se uvoze u Sjedinjene Države. Vjerujem da ćemo konačno postići sporazum – ili sada ili u budućnosti”, napisao je Trump nekoliko minuta nakon objave priopćenja kineskog ministarstva trgovine.

Dužnosnici iz SAD-a kao i niza drugih velikih gospodarstava često kritiziraju Kinu da sporo pristupa pregovorima da otvori svoja tržišta i da ne provodi svoje obveze.

“Dužnosnici su sada suočeni s teškom zadaćom razrade sporazuma koji je prihvatljiv Kinezima ali i koji isto tako sadrži dovoljno ustupaka da ga ne torpediraju jastrebovi u odnosu prema Kini u Trumpovoj administraciji”, rekla je ovaj tjedan u priopćenju konzultantska kompanija za ekonomska istraživanja Capital Economics. (H)

Nastavi pregledavati
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Svijet

Trump traži jednakost za sve građane, kaže da je ovo “važan dan” za Floyda

Published

on

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da svi američki državljani zaslužuju da budu jednaki pred zakonom i ustvrdio da je ovo „važan dan” za Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg su nedavno ubili bijeli policajci.

„To naš Ustav zahtijeva i to je bit naše zemlje”, rekao je Trump na prvoj konferenciji za novinare nakon više dana.

SAD potresaju veliki prosvjedi protiv policijske brutalnosti nakon Floydova ubojstva prošli tjedan, premda su zadnjih dana nešto manje nasilni.

„Jednaka pravda po zakonu mora značiti da svaki Amerikanac dobiva jednak tretman u svakom susretu s policijom neovisno o rasi, boji kože, rodu ili vjerovanju, policija ih mora pravedno tretirati”, rekao je.

„Svi smo vidjeli što se dogodilo prošli tjedan, ne možemo dopustiti da se to događa”, rekao je.

„Nadamo se da nas George sada gleda odozgo i govori da je ovo što se događa u zemlji važno. Ovo je važan dan za njega. Ovo je važan dan za sve. Ovo je važan, važan dan kad je riječ o jednakosti”, rekao je.

Trump je osudio Floydovo ubojstvo i izrazio potporu mirnim prosvjedima.

Često ga se međutim kritizira što se nije jasno izjasnio protiv sustavnog rasizma i što nije pokazao dovoljno razumijevanja za izljeve bijesa širom zemlje.

Trump je ponovno pozvao guvernere saveznih država da angažiraju Nacionalnu gardu kako bi suzbila nemire.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Smrt Georgea Floyda: Nove optužnice za svu četvoricu policajca

Published

on

Nove optužnice podignute su protiv sve četvorice otpuštenih policajaca koji su bili prisutni za vrijeme ubojstva crnog Amerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu, objavio je u srijedu državni odvjetnik Minnesote.

Optužnica protiv Dereka Chauvina pooštrena je s trećeg na ubojstvo drugog stupnja. Policajac, koji je koljenom pritiskao Floydov vrat i ugušio ga, prije je bio optužen za ubojstvo iz nehaja, a sad jza ubojstvo bez namjere. 

Ostala trojica policajca suočena su s optužnicom za pomaganje i poticanje na ubojstvo.

Floydova smrt izazvala je velike prosvjede diljem SAD-a protiv rasizma i policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Velika većina demonstracija u proteklih osam dana bila je mirna, no neke su se pretvorile u nasilne nemire i u brojnim je gradovima uveden plicijski sat.

Objavljujući nove optužnice, državni odvjetnik Minnesote Keith Ellison izjavio je da su one u interesu pravde.

“Moramo ispisati nova pravila za pravedno društvo”, rekao je Ellison.

No odvjetnik obitelji Floyd, Benjamin Crump, izjavio je CNN-u da obitelj vjeruje da bi optužnica protiv Chauvina trebala biti ona prvog stupnja. Kaže da je obitelji rečeno da se istraga nastavlja i da se optužnica još može mijenjati.

Ubojstvo prvog i drugog stupnja prema zakonu Minnesote zahtjeva dokaz da je optuženik ubio s namjerom. Za ubojstvo prvog stupnja u većini se slučajeva traži predumišljaj, dok je ubojstvo drugog stupnja više vezano uz zločine iz strasti.

Optužnica za ubojstvo trećeg stupnja ne zahtijeva dokaz da je optuženik želio da žrtva umre, nego samo da su njegovi postupci bili opasni i da su izvedeni bez obzira na ljudski život.

Za ubojstvo drugog stupnja predviđena je kazna do 40 godina zatrova, petnaest više nego za ubojstvo trećeg stupnja.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Auschwitz traži donacije nakon što je koronavirus pogodio financije

Published

on

Bivši logor u Auschwitzu moli za donacije nakon što je bio primoran zatvoriti vrata za posjetitelje zbog pandemije koronavirusa.

Spomen područje ima zadaću očuvati koncentracijski logor koji je tijekom Drugog svjetskog rata na poljsko tlo smjestila nacistička Njemačka. Više od 1.1 milijuna ljudi, uglavnom Židova, izgubilo je živote u plinskim komorama u logoru ili od gladi, hladnoće i bolesti.

Memorijal je zatvoren za posjetitelje od 12. ožujka. Prošle godine posjetilo ga je oko 2.3 milijuna ljudi. Postoji nada da će se otvoriti početkom srpnja.

“U ovim teškim trenucima, ne možemo odbaciti naše prethodne uspjehe ili usporiti svoj posao održavanja i građenja sjećanja koje je jedini lijek za budućnost”, izjavio je direktor muzeja Piotr Cywinski.

Muzej treba donacije kako bi nastavio s edukativnim i istraživačkim projektima, nakon što im je budžet za 2020. “propao”. U 2019. imao je proračun od 113.9 milijuna zlota (193 milijuna kuna).

Konzervacija logora nije ugrožena, kažu u upravi s obzirom na to da njegov rad podržava fondacija Auschwitz-Birkenau koja je u 2020. udvostručila financijsku podršku.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije