Kina vjeruje da može postići trgovinski sporazum sa SAD-om dok Trump traži “pravi dogovor”

Kina je u srijedu izrazila uvjerenje da može postići trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama unatoč najnovijem upozorenju predsjednika Donalda Trumpa da će posegnuti za uvođenjem još više carina ako dvije strane ne mognu riješiti međusobne nesuglasice.

Opaske kineskog ministarstva trgovine uslijedile su nakon razdoblja relativnog zatišja u Pekingu nakon što su Trump i kineski predsjednik Xi Jinping postigli privremeno primirje u njihovu trgovinskom ratu u subotu na susretu u Argentini.

U kratkom priopćenju na svojoj internetskoj stranici ministarstvo je reklo da će Kina pokušati brzo djelovati kako bi provela određena pitanja o kojima već postoji suglasnost dok obje strane “aktivno promiču rad na pregovorima unutar 90 dana u skladu s jasnim rokovima i putokazima”.

“Uvjereni smo u provedbu”, stoji u priopćenju koje naziva najnovije bilateralne pregovore “veoma uspješnim”.

Prijetnja daljnjega zaoštravanja u trgovinskom ratu između dvaju najvećih svjetskih gospodarstva zabrinjava financijska tržišta i svjetsko gospodarstvo veći dio ove godine pa su investitori s olakšanjem pozdravili primirje.

No raspoloženje se brzo pokvarilo zbog sumnji da će dvije strane biti u stanju za 90 dana pregovaračkog razdoblja koje je dogovoreno postići stvarni dogovor o mnoštvu pitanja u kojima vladaju podjele.

Neuspjeh bi ojačao izglede za nove američke carine i moguće kinesko uzvraćanje već u ožujku. Trump je na Twitteru iznio mogućnost za produljenje tromjesečnog prekida vatre ali i upozorio da će se carine vratiti ako pregovori ne urode plodom.

“Pregovori s Kinom su već započeli. Ukoliko se ne produlje završit će za 90 dana od datuma naše sjajne i veoma srdačne večere s predsjednikom Xijem u Argentini”, rekao je Trump u tweetu.

On je kazao kako će uvesti “velike carine” na kinesku robu uvezenu u Sjedinjene Države ako njegova administracija ne bude mogla postići učinkovit trgovinski dogovor s Pekingom.

“Mi ćemo ili imati PRAVI DOGOVOR s Kinom, ili uopće nikakav dogovor – u kojem slučaju ćemo uvesti velike carine na kineske proizvode koji se uvoze u Sjedinjene Države. Vjerujem da ćemo konačno postići sporazum – ili sada ili u budućnosti”, napisao je Trump nekoliko minuta nakon objave priopćenja kineskog ministarstva trgovine.

Dužnosnici iz SAD-a kao i niza drugih velikih gospodarstava često kritiziraju Kinu da sporo pristupa pregovorima da otvori svoja tržišta i da ne provodi svoje obveze.

“Dužnosnici su sada suočeni s teškom zadaćom razrade sporazuma koji je prihvatljiv Kinezima ali i koji isto tako sadrži dovoljno ustupaka da ga ne torpediraju jastrebovi u odnosu prema Kini u Trumpovoj administraciji”, rekla je ovaj tjedan u priopćenju konzultantska kompanija za ekonomska istraživanja Capital Economics. (H)