Kina prosvjedovala protiv prisustva američkih brodova u Južnokineskom moru

Kina je prosvjedovala protiv prisustva dva američka ratna broda nakon incidenta u nedjelju u Južnokineskom moru, zoni na koju pravo polaže više zemalja.

U izjavi danoj u nedjelju navečer, glasnogovornik kineske diplomacije Lu Kang izvijestio je da su se dva američka plovila, razarač Higgins i krstarica Antietam, približili Paracel otocima (Xisha na kineskom), na koje pravo polaže Kina.

Kineska mornarica naredila im je da odu i protjerala ih je, javila je novinska agencija Xinhua.

Američka mornarica redovito provodi operacije “Sloboda plovidbe” u Južnokineskom moru, gdje Peking gradi vojna postrojenja na umjetnim otočićima kao podršku teritorijalnim pretenzijama.

U toj strateškoj zoni odvija se gotovo trećina svjetske trgovine.

Peking polaže pravo na gotovo čitavo Južnokinesko more usprkos međunarodnoj arbitraži iz 2016. koja mu nije dala za pravo. Na različite dijelove zone pravo polažu i Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan.

“Kina odlučno poziva SAD da smjesta prekine taj tip provokacija koje krše kineski suverenitet i prijete njegovoj sigurnosti”, izjavio je Lu.

Peking je sa svoje strane početkom svibnja postavio rakete na arhipelagu Spratley, smještenom južno od otoka Paracel, javila je američka mreža CNBC, pozivajući se na izvore bliske sigurnosnim službama.  (H)