Kina pozvala američkog veleposlanika u Pekingu i pozvala na povlačenje sankcija

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u subotu američkog veleposlanika u Pekingu kako bi mu uručilo prosvjed zbog sankcija kojima Washington kažnjava kinesku vojnu agenciju jer je kupila ruske borbene zrakoplove i rakete zemlja-zrak i zatražila povlačenje sankcija.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zheng Zeguang pozvao je američkog veleposlanika Terryja Bradstada, objavilo je ministarstvo.

Ranije je glasnogovornik kineskog ministarstva obrane Wu Qian rekao da je kineska odluka o kupnji zrakoplova i raktenog sustava od Rusije normalan čin suradnje između suverenih država i da se Sjedinjene Države “nemaju pravo u to miješati”.

Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da su prvi puta proglasile sankcije protiv nekog stranog entiteta zbog kupnje ruskog oružja. Osim toga je SAD stavio 33 osobe i entiteta iz vojnog i obavještajnog sektora ruske vlade, na svoj popis pojedinaca i entiteta s kojima je zabranjena svaka transakcija u naoružanju pod kaznom američkih sankcija.

Moskva i Peking zajednički su u petak osudili nove sankcije Washingtona protiv Rusije, ali i, dosad bez presedana, protiv Kine zbog kupnje ruskog oružja čime raste već visoka napetost u kontekstu američko-kineskog trgovinskog rata.

Američki dužnosnik koji je govorio za Reuters pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao je da su sankcije usmjerene prema Moskvi, a ne Pekingu.

“Američki pristup je oštro kršenje osnovnih standarda međunarodnih odnosa, to je očito pokazivanje hegemenije i ozbiljno kršenje odnosa između dviju zemalja i njihovih vojski”, rekao je Wu  u poruci objavljenoj na službenoj stranici ministarstva.

Upozorio je Sjedinjene Države da će snositi “posljedice” ako odmah ne povuku sankcije.  (H)