Kina poziva svijet da se ujedini protiv američkog “protekcionizma”

Hina

Kineski državni mediji preduhitrili su američke trgovinske sankcije u četvrtak pozvavši druge zemlje da se “čvrsto postave” protiv “protekcionističkih” mjera Washingtona.

“Budući da se čini kako će se SAD i dalje ponašati na taj način, druge zemlje trebale bi se prestati nadati da će biti pošteđene njihovih protekcionističkih poteza i biti rezolutnije u čvrstom postavljanju protiv SAD-a”, piše China Daily.

Dok bi američke carine u prvom razdoblju povećale američki rast BDP-a i usporile kineski gospodarski rast također bi usporile svjetski gospodarski rast, piše list navodeći istraživanje banke China International Capital Corporation.

Američki predsjednik Donald Trump priprema se objaviti u četvrtak nove sankcije protiv Kine nakon višemjesečne istrage o navodnoj kineskoj krađi intelektualnog vlasništva, rekla je Bijela kuća.

Mjere bi mogle uključiti carine između 30 i 60 milijardi dolara kao i ograničenja ulaganja, objavili su američki mediji.

Prije dva tjedna, Trump je uveo carine na uvoz čelika i aluminija, što kineski trgovinski stručnjaci opisuju kao “bezobziran napad” na multilateralni trgovinski sustav.

Kineski premijer Li Keqiang upozorio je u utorak da “nitko neće izići kao pobjednik u trgovinskom ratu” te da se Peking nada da će se Washington ponašati “racionalno”. (Hina)