Kina poručila da će raditi na očuvanju nuklearnog sporazuma s Iranom

EPA/LINTAO ZHANG

Kina će nastaviti surađivati s Iranom i podržati nuklearni sporazum s tom zemljom, postignut 2015., kazao je kineski ministar vanjskih poslova svom kolegi, iranskom šefu diplomacije, na susretu u nedjelju u Pekingu.

Kina je bila prva postaja na diplomatskoj turi iranskog ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa, na koju je krenuo nakon što je SAD prošlog tjedna objavio da će se povući iz međunarodnog sporazuma s Iranom kojim se ograničava iranski nuklearni program te da će pojačati sankcije toj zemlji.

Zarif bi se u utorak u Bruxellesu trebao sastati i s njemačkim, britanskim i francuskim šefovima diplomacije.

Kina je obećala da će “zauzeti objektivno, pošteno i odgovorno stajalište…i nastaviti raditi na očuvanju sporazuma”, kazao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi iranskom ministru Zarifu, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Wang, međutim, nije rekao kako će se odluka Washingtona odraziti na kineske planove trgovine i ulaganja s Iranom.

Peking i Teheran složili su se da prošire trgovinu na 600 milijardi dolara nakon što su 2016. ublažene međunarodne sankcije Teheranu. Iran je sastavni dio kineskog plana uspostave transkontinentalne trgovine i mreža infrastrukture.

Peking je prošloga četvrtka pokrenuo željezničku transportnu vezu s Iranom, što su promatrači shvatili kao poruku da će dvije zemlje proširiti međusobnu trgovinu.

Zarif je kazao kako Iran želi nastaviti s naporima na primjeni nuklearnog sporazuma, koji je postignut 2015. sa SAD-om, Kinom, Francuskom, Britanijom, Rusijom i Njemačkom, zajedno s ostalim stranama.

Njemačka, Kina, Rusija i Europska unija kritizirale su američku odluku o povlačenju iz tog sporazuma. (Hina)