Kina će ugostiti japanskog premijera u jeku trgovinskog rata sa SAD-om

EPA/KIMIMASA MAYAMA

Japanski premijer Shinzo Abe počinje u četvrtak trodnevni posjet Kini, prvi bilateralni posjet jednog japanskog premijera Pekingu u sedam godina.

Abe će se po dolasku sastati s kineskim premijerom Lijem Keqiangom, a u petak će održati razgovore s predsjednikom Xijem Jinpingom u vrijeme pokušaja približavanja dvaju povijesnih rivala koji su izloženi pritisku Sjedinjenih Država.

Abe i Xi razgovarat će o raznim globalnim i regionalnim pitanjima, među kojima i o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Japanski premijer, koji dolazi s velikim izaslanstvom poslovnih ljudi, vjerojatno će predložiti nove oblike suradnje između drugog i trećeg po veličini svjetskog gospodarstva tijekom razgovora s Lijem u jeku trgovinskog rata između Kine i SAD-a.

Japan je također pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa koji traži da Tokio uvozi više automobilskih dijelova i poljoprivrednih proizvoda u pokušaju smanjenja kroničnog američkog trgovinskog deficita.

Japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono izjavio je ovoga tjedna da će Japan okončati svoju razvojnu pomoć Kini nakon što je većina te pomoći zaustavljena prije više od deset godina, a njegova je objava zapravo simbolična gesta kojom se odaje priznanje gospodarskom usponu Kine.

Međutim, unatoč zatopljenju odnosa, nepovjerenje je i dalje prisutno.

Ratna povijest nije zaboravljena i Kina se često žali da se Japan nije u potpunosti iskupio za svoju okupaciju dijelova Kine prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Japan je nepovjerljiv zbog kineskih izdvajanja za vojsku i dominacije Kine u Južnom kineskom moru, preko kojeg se odvija veliki dio japanske trgovine.

Nedavna anketa pokazala je da 86 posto Japanaca ima “lošu sliku” o Kini.

“Abe će pokušati razviti odnose”, izjavio je Akio Takahara, stručnjak za Kinu na Sveučilištu u Tokiju, a prenosi Reuters.

“Međutim, ako na kraju strateški ciljevi budu različiti nećemo moći uspostaviti stabilan odnos”, zaključio je on. (Hina)