Kim Jong Un se u očekivanju Trumpa susreo s premijerom Singapura

EPA

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u nedjelju se sastao sa singapurskim premijerom Lee Hsien Loongom, manje od 48 sati prije dugoočekivanog summita između njega i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Susret Kima i Trumpa održat će se u utorak u hotelu Capella, a to će biti prvi put da se neki vođa Sjeverne Koreje sastaje s američkim predsjednikom. Razgovori će biti fokusirani na postizanje sporazuma o denuklearizaciji Korejskog poluotoka u zamjenu za ukidanje ekonomskih i diplomatskih sankcija.

Kim se nakon nekoliko sati u Singapuru rukovao s Leejem na stepeništu Istane, službene rezidencije predsjednika, a potom su obojica ušla u zgradu na razgovore.

“Cijeli svijet će pratiti povijesni summit između Kim Jong Una i Sjeidnjenih Država”, rekao je sjevernokorejski čelnik preko prevoditelja.

“Zahvaljujući vašem iskrenom trudu… u mogućnosti smo dovršiti pripreme za susret”, dodao je. Lee je Kimu zahvalio što je odabrao Singapur za mjesto susreta.

Trump bi uskoro trebao stići u tu grad-državu nakon sudjelovanja na susretu država G7 u Kanadi. Trump je na odlasku s tog skupa naglasio da je na “mirovnoj misiji”, no upozorio je da su razgovori s Kimom prilika koja se događa samo jednom.

“Uvjeren sam da Kim Jong Un želi učiniti nešto veliko za svoj narod”, istaknuo je američki predsjednik, dodavši kako “više neće biti prilike za to”. Rekao je i kako će u prvoj minuti razgovora znati je li Pjongjang ozbiljan oko postizanja mira. (H)