Kim Jong Un se nakon tri tjedna pojavio u javnosti

Foto: HRT

 Kim Jong-un sudjelovao je u petak na otvorenju tvornice gnojiva, javila je službena agencija KCNA, izvijestivši o prvom pojavljivanju sjevernokorejskog čelnika u javnosti nakon višetjednog nagađanja o njegovu zdravstvenom stanju.

“Vrhovni vođa Kim Jong-un reže vrpcu na otvorenju tvornice fosfatnog gnojiva u Sunchonu”, izvijestila je KCNA.

“Sudjelovao je na svečanosti” i svi “nazočni dočekali su ga povikom hura!” kada se pojavio, dodaje agencija koja u subotu ujutro nije objavila fotografiju događaja.

Sjevernokorejski čelnik nije se pojavio u javnosti od 11. travnja kada je predsjedao sastankom politbiroa. Sutradan su službena glasila pisala da je pregledao borbene zrakoplove u vojnoj bazi.

Pitanja o zdravstvenom stanju Kim Jong-una zaredala su pošto je svima upalo u oči da nije došao na proslavu 15. travnja. To je velik dan u sjevernokorejskom političkom kalendaru kada se obilježava rođendan osnivača režima Kim Il-sunga, njegova djeda.

Prvi je o zdravlju Kim Jong-una 21. travnja počeo nagađati Daily NK, internetski medij u kojemu uglavnom pišu Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje.

Pozivajući se na nepoznate izvore u zemlji pisao je da zdravstveno stanje Kim Jong-una (35) zabrinjava i da osim ovisnosti o cigaretama, pati od pretilosti i stresa zbog iscrpljenosti poslom.

Američki CNN je tada izvijestio da Sjedinjene Države “pozorno prate informacije” po kojima mu je život ugrožen nakon operacije.

Američki predsjednik Donald Trump nije u petak, upitan u Washingtonu, htio komentirati informacije sjevernokorejske novinske agencije.

Zdravlje sjevernokorejskog čelnika je dobro čuvana državna tajna u toj zemlji koja je zatvorena prema svijetu i gdje medijske slobode ne postoje.