Kim Jong Un rekao u Kini da se želi vratiti pregovorima s velesilama

Foto: HRT

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un kazao je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu tijekom njihova tajnovitog susreta u Pekingu prošli tjedan da pristaje vratiti se pregovorima sa svjetskim velesilama o sjevernokorejskom nuklearnom programu, objavio je u četvrtak japanski list Nikkei.

Pozivajući se na više izvora bliskih kineskim i sjevernokorejskim dužnosnicima, Nikkei navodi da je po dokumentima objavljenim nakon tog sastanka Kim kineskom kolegi kazao da pristaje vratiti se pregovorima, koji su se zadnji put održali 2009. Sjeverna Koreja tada ih je proglasila mrtvima, okrivivši za to američku agresiju.

U pregovorima su sudjelovale obje Koreje, SAD, Rusija, Japan i Kina.

Izvori su kazali da je moguće da Kim to kaže i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na summitu predviđenom za svibanj, ali to ne znači da će se pregovori doista i nastaviti.

Kineski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar.

Sjeverna Koreja je tijekom ranijih pregovora kazala da bi mogla razmotriti odustajanje od nuklearnog programa ako SAD povuče svoje vojnike s Korejskog poluotoka kao i svoj tzv. nuklearni kišobran iz Južne Koreje i Japana.

Neki analitičari ističu da je Trumpova spremnost da se sastane s Kimom diplomatska pobjeda za Sjevernu Koreju, jer je SAD godinama inzistirao da bi Sjeverna Koreja trebala prvo poduzeti korake prema denuklearizaciji da bi se takav sastanak uopće mogao održati. (Hina)