Kim Jong Un najavio povijesni posjet Seulu, zatvara poligon za testiranje projektila

EPA/PYONGYANG PRESS CORPS / POOL

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un uskoro će stići u povijesni posjet Seulu i pristao je zatvoriti poligon za testiranje projektila pred međunarodnim inspektorima, javlja u srijedu AFP i podsjeća da se u Pjongjangu, što je prava rijetkost, trenutno odvija summit dviju Koreja.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, koji se od utorka nalazi u Pjongjangu, i Kim Jong Un postigli su sporazum koji bi korejski poluotok trebao pretvoriti u “zemlju mira bez nuklearnog oružja i nuklearnih prijetnji”.

Sjeverna Koreja pristala je danas poduzeti dodatne korake ka denuklearizaciji Korejskog poluotoka u želji da ponovno pokrene pregovore sa SAD-om, no međutim, postignut je tek ograničen napredak na uklanjanju sjevernokorejskog nuklearnog arsenala, piše AFP.

Kim je kazao da će u “bliskoj budućnosti” posjetiti Seul, dodajući da je sporazum koji je potpisao s Moonom “odraz nove nade ljudima i njihove snažne, gorljive želje za ponovnim ujedinjenjem”.

Bio bi to prvi posjet nekog sjevernokorejskog vođe Seulu od završetka Korejskog rata 1950-53., kada su sukobi okončani primirjem, a ne mirovnim sporazumom, čime je taj podijeljeni poluotok tehnički još uvijek u ratu.

Razgovori u Pjongjangu nastavak su postupnog približavanja dviju strana, a dvojica čelnika su dogovorili redovite posjete razdvojenih obitelji, povezivanje željezničkih i cestovnih pravaca pa čak i zajedničku kandidaturu za Olimpijske igre 2032.

Moon je novinarima kazao da bi Kim u posjet Seulu mogao doći već ove godine te da će to zasigurno biti “prekretnica u odnosima Sjevera i Juga”.

Sjeverna Koreja je, ističe agencija, pristala “trajno zatvoriti” poligon za testiranje projektila i lansirne rampe u Tongchang-riju “u nazočnosti stručnjaka iz relevantnih zemalja”.

Na povijesnom summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru, Kim je obećao denuklearizaciju Korejskog poluotoka. No, kako detalji nisu bili dogovoreni, Washington i Pjongjang se natežu oko toga što denuklearizacija znači i kako je postići.

Trump je pozdravio izjavu dvojice predsjednika, i na Twitteru objavio da je Kim “pristao na nuklearne inspekcije, koje će biti predmet završnih pregovora”.

“Vrlo uzbudljivo”, ‘tvitao’ je američki predsjednik.

No, stručnjaci su vrlo sumnjičavi jer je Sjever, čiji je program balističkih projektila zabranjen rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, izvršio nekoliko pokusa s dalekometnim projektilima na lokaciji Sohae, ali i s mnogih drugih lokacija, uključujući i zračnu luku u Pjongjangu.

Krajem kolovoza, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je priopćila da Sjeverna Koreja nastavlja svoje nuklearne aktivnosti bez obzira na suprotne namjere koje je u proljeće najavio predsjednik Kim Jong-un.

Iako su satelitske snimke pokazale da se u Sohaeu radi na demontiranju postolja za projektile, stručnjak Vipin Narang, profesor političlih znanosti s MIT-a nije impresioniran.

“Kim igra briljantno: potvrdite da sam demontirao poligon koji ionako više ne trebam, dok masovno proizvodim projektile koje sam razvio u tom postrojenju”, komentira Narang.

Stručnjak za kontrolu naoružanja Jeffrey Lewis objašnjava da je opći zaključak da je postrojenje za obogaćivanje urana u Yongbyonu “kratkoročno izgrađeno da bi bilo žrtvovano”.

Nakon prvog susreta Moona i Kima u Demilitariziranoj zoni, koji je bio pun simbolike, i potom summita u Singapuru, nikako da dođe do pravog napretka.

Washington pritišće Sjever na “konačnu,  provjerenu i potvrđenu denuklearizaciju”, dok Pjongjang želi službenu objavu da je Korejski rat završen, osuđujući pritom “gangsterske” zahtjeve da se jednostrano odrekne svog vojnog arsenala.

“Što se denuklearizacije tiče, sporazum Moona i Kima nije ispunio očekivanja”, ocijenio je profesor političkih znanosti s Korejskog sveučilšta Yoo Ho-yeol.

“Da je Sjeverna Koreja, na primjer, obećala predati informacije o svom nuklearnom arsenalu, to bi bilo ohrabrujuće”, dodao je profesor.

No, dvije Koreje nastavljaju s politikom približavanja. I dok je Kimu u interesu osigurati gospodarsku suradnju sa znatno bogatijim Jugom, Moon nastoji smanjiti rizik od sukoba Sjeverne Koreje i SAD-a koji bi devastirao njegovu zemlju.

List sjevernokorejske Komunističke partije Rodong Sinmun dao je veliki prostor susretu dvojice čelnika s desecima fotografija Moona i Kima koji zajedno paradiraju ulicama glavnog grada i nazdravljaju na banketu.

U srijedu će Moon večerati u novom ribljem restoranu u Pjongjangu nasuprot Mansu Hill-s, gdje stoje divovske skulpture Kimovih prethodnika, djeda Kim Il Sunga i oca Kim Jong Ila. To je mjesto izabrano jer jer je Moon želio večerati u lokalnom restoranu s običnim građanima. No, dućan koji tamo prodaje kavijar u pakiranju od 50 grama za 50 američkih dolara ne može računati na te obične građane jer je za njih kavijar po toj cijeni tek pusta želja.

Moon će nakon toga nazočiti tzv. “masovnim igrama”, spektakularnom propagandnom sletu u kojem sudjeluje 17.490 djece.  (H)