Kijev optužio Moskvu za ubojstvo ruskog novinara, Rusija odbacuje optužbe

EPA/STEPAN FRANKO

Ukrajinske vlasti optužile su u srijedu Moskvu za ubojstvo ruskog novinara i pisca, žestokog kritičara Kremlja, Arkadija Babčenka, ubijena dan ranije metkom u Kijevu kamo je izbjegao a Kremlj je optužbe odbacio kao “vrhunac cinizma” osuđujući ubojstvo i pozivajući na vjerodostojnu istragu i zaštitu novinara u Ukrajini.

Nekadašnji ruski vojnik angažiran u ratovima u Čečeniji koji je postao ugledan ratni izvjestitelj Arkadij Babčenko (41), ubijen je kod kuće i policija je smjesta obznanila kako je sklona verziji o zločinu povezanom s njegovom profesijom.

“Siguran sam da mu ruska totalitarna mašina nije oprostila poštenje”, napisao je ukrajinski premijer Volodimir Groisman na Facebooku u noći s utorka na srijedu. “Ubojice moraju biti kažnjene!”

Te je riječi smjesta osudio šef ruske diplomacije Sergej Lavrov: “Arkadij Babčenko ubijen je na stubištu a ukrajinski premijer već tvrdi da su krive ruske specijalne službe. To je žalosno”.

Aleksandar Bortnikov, šef ruskih tajnih službi (FSB), rekao je kako su ukrajinske insinuacije da FSB stoji iza ubojstva ruskog novinara u Kijevu glupost i provokacija, izvijestila je novinska agencija Interfax u srijedu.

Šef ukrajinske diplomacije Pavlo Klimkin ocijenio je da je “prerano za donošenje zaključaka” ali je ukazao na “začuđujuću sličnost u metodama koje Rusija koristi da izazove političku destabilizaciju”.

Arkadij Babčenko ubijen je metkom u utorak navečer u Kijevu kamo je izbjegao jer se osjećao u opasnosti nakon što je osudio ulogu Rusije u sukobu na istoku Ukrajine. (H)