KFOR demantira Vučića: Nitko mu ne prijeti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju za Radio-televiziju Srbije (RTS) da iza blokada na cesti, kojima je spriječen da posjeti kosovske Srbe u mjestu Banje, stoji službena Priština, ali kaže da je za njega bilo problematično ponašanje NATO i KFOR-a.

Vučić je rekao kako iz KFOR-a nijednog trenutka izaslanstvu Srbije nije rečeno da ne mogu ići u Banje. KFOR je u priopćenju ustvrdio da Vučiću nitko ne prijeti i da mu je sigurnost zajamčena.

“U svezi s trenutnom situacijom na Kosovu, KFOR radi u koordinaciji s institucijama na Kosovu i kosovskom policijom kako bi se osigurao predsjednik Srbije”, priopćio je u nedjelju KFOR, konstatirajući kako “nitko ne prijeti gospodinu Vučiću i njegova je sigurnost zajamčena”.

U povodu prosvjeda na putu k Banji, KFOR je u kontaktu s kosovskom policijom kako bi se uklonile blokade i vratila sloboda kretanja i spreman je intervenirati sukladno svom mandatu, ukoliko bude potrebno, navedeno je u priopćenju KFOR-a.

Oni su to potpisali, dostavili su nam u pisanoj formi i zato moraju jamčiti KFOR i (pravosudna misija EU na Kosovu) EULEX. KFOR je mogao i helikopterom, ali su rekli da nisu dobili odobrenje iz Napulja, naveo je Vučić u izjavi RTS u Kosovskoj Mitrovici.

“Cijela igra bila je zasnovana na tome da bi oni (KFOR) mogli, kao mala djeca, reći -mora biti kako kažu službene institucije Prištine”, ustvrdio je Vučić i rekao kako ne želi ugrožavati Srbe na Kosovu, te da je zbog togao odustao od posjeta selu Banje.

Predsjednik Srbije naglasio je kako “hladne glave” želi govoriti na mitingu u Kosovskoj Mitrovici, a beogradski mediji uoči početka tog skupa najavili su da se iz svih krajeva Kosova očekuje oko 15.000 ljudi.